Koncept hrdiny-vyděděnce, jenž bohatým bral a chudým dával se najde snad v každé kultuře. Babinský, Jánošík, Robin Hood ... jsou hrdinové v knížkách i na plátně a lidé si je, i přes jejich "škobrtnutí", které je nezřídka stálo hlavu, oblíbili. Dnes je však aktuální organizovaný zločin a i u nás se mluví o jeho prorůstání do státních struktur. Kdyby se toho zmínění pánové dožili, jeli by v tom taky?

O japonské mafii - jakuze -  snad už slyšel každý. Její členové nazývají sami sebe "ninkjó dantai - spolek rytířů". Naopak policie je nazývá "bórjokudan - násilnické skupiny". No zkrátka oba tábory to vidí ze svého úhlu pohledu.

Ústředí klanu Jamaguči-gumi v Kobe, zdroj MainičiV srpnu 2008 proběhla v Japonsku revize zákona o potírání organizovaného zločinu vydaného v roce 1992. Tímto krokem se posílila zodpovědnost mafiánských hlav za činy jejich podřízených. A jak na to zareagovala mafie? Podle internetového serveru Zakzak (v japonštině), největší klan v zemi Jamaguči-gumi (40 000 členů) s centrem v Kóbe, přikázal podřízeným organizacím, aby členové na svých vizitkách neuváděli znak klanu Jamaguči-gumi. Kromě nařízení ohledně vizitek, gang také vydal nové příkazy týkající se chování k obyvatelstvu. Například na pohřby mají gangsteři chodit v obvyklém černém obleku, nemají pít sami v zábavních podnicích a na veřejných místech se mají chovat a oblékat běžným způsobem. No nevím, jestli si tak mafie nakloní obyčejné Japonce. I když je nutno dodat, že v době velkého zemětřesení v Kobe (17.1.1995), to byla právě místní jakuza, která okamžitě začala pomáhat postiženým lidem. Daleko dříve a lépe než stát. A to se počítá. Nikdy nezapomenu na tu spoušť co jsem viděla, když jsem jela na jaře toho roku šinkanzenem přes Kóbe.

Jamabiši - znak klanu Jamaguči-gumi, zdroj WikipediaV týdeníku Šúkan šinčó (v japonštině, z ledna 2010) je článek, jak bosové klanu Jamaguči-gumi uspořádali v Kóbe každoroční novoroční slavnost pro děti a jejich rodiče (28.12. 2009). Mafiáni pozvali své rodinné příslušníky, místní obyvatele, zástupce úřadů, mateřských škol, sousedy. Celkem přišlo asi 1200 lidí, daleko více než loni. Tyto akce klan Jamaguči-gumi pořádá již od roku 2005, kdy nový boss Keniči Šinoda (znám také jako Šinobu Cukasa) převzal funkci (momentálně je ale ve vězení pro ilegální držení zbraně na veřejnosti). Pro děti byly připravené sladkosti, hračky, pro dospělé saké a pivo. Ve stáncích se podávala "jakisoba - smažené nudle" a "takojaki - smažené kuličky z chobotnice", chytaly se zlaté rybky, ztloukaly se tradiční rýžové koláčky "moči".  Nechyběly ani obligátní polévky "ozoni" a "oširuko". Vše na bázi "sněz co můžeš", za malý poplatek. Boss číslo 2, Kijoši Takajama a další top- členové se této akce sami účastnili. Každému dítěti dali tašku s dárky a taktéž peníze v obálkách tzv. "otošidama" v hodnotě 10 - 30 tisíc jenů. Na obálkách byla jména buď Takajamy nebo Šinody. Na vše (kupodivu) dohlížela policie a když lidé akci opouštěli, policie se jich ptala, co dostali.

Šli byste na podobnou akci? Pokud Vás napadlo, že by stálo zato poslat tam svého potomka i dvakrát za sebou, aby dostal další peníze od "hodných strýčků", pak nejste sami. V článku se uvádí, že jednoho mafiánského bose to tak namíchlo, že křičel: "Zrovna tohle bychom naše děti učit neměli!". Jakuza prostě ví, co se sluší a patří.

Jakuze jde o publicitu a chce předvést svou „hezkou tvář". Opět se jí to povedlo. I deník Mainiči (v japonštině) otiskl krátký článek o této slavnosti spolu s fotkou sídla klanu Jamaguchi-gumi. Zase až tak moc se za ta staletí nezměnilo. Bohatým brát a chudým dávat ... no a hlavně být vidět pohromadě se šťastnými dětmi ...

Pozn. na YouTube lze nalézt množství videí a dokumentů o jakuze. Zkuste např. toto (je sice starší, ale s anglickými titulky).