Podle uklizeného stolu se prý pozná, jestli máte pořádek v hlavě. A podle uklizeného počítače jakbysmet. Jestli na sobě chcete v novém roce zapracovat, zkuste si v outlooku otestovat vlastní disciplínu.

IT analytik Petr Koubský, který pro mimořádnou novoroční přílohu Hospodářských novin sestavil desatero o tom, jak si s pomocí moderní techniky usnadnit práci, radí: "Zkuste dodržovat přísnou, ale velice účinnou zásadu: každý den večer by vaše mailová schránka měla být dočista prázdná - vše vyřízeno, předáno někomu jinému anebo smazáno."

Tomu říkám ambiciózní plán. Já sám mám právě teď v doručené poště 1799 emailů. A v odeslané dokonce 2724. Trumfnete mě, ptal jsem se čtenářů s tím, aby zároveň prozradili své zkušenosti a triky, jak udržet internetovou poštu na uzdě. Tady je výběr z vašich názorů v moderované debatě na iHNed.cz.

Juraj Kostov, Ostrava

Mám ve své emailové schránce cca 6457 mailů z toho je v odeslané poště 3802 . Vše mám převzato a řádně sečteno. Jak vidíte, tak i odeslané pošty je většinový poloviční počet. Ihned to zpracovávám a stane se, že některé mi vyřadí antispamový program, tak mi to ulehčí.


Pepa, Prachovice

Sakra, začalo volno a já to promazal, předtím cca. 2000 nepřečtených mailů (převážně reklamy) a 8600 přečtených, nyní už "jen" 800 nepřečtených z nějakých 2000 celkově (a nutných, nepočítaných 9000 spamů), v odeslané 500. Druhá schránka (na seznamu - vím, jímá mne hanba) nepřečteno 370 z 2395.

PS: Na třetí pracovní schránce mám přečteno vždy všechno :)


Adam Koppel, Praha

Mam v Dorucene poste 35321 NEPRECTENYCH emailu. Vetsinou proto, ze mi z nich stacilo videt subject. Ziju a jsem v pohode. Ne emaily, ale zivot je realita. A ten nevyridite preforwardovanim nekomu jinemu.


Zdenek Komenda, Zábřeh

V me emailove schrance mam 5767 prijatych emailu. Vse je rozrazeno labely ci alespon oznaceno 'hvezdickami' - pro zvyseni prehlednosti a dulezitosti. V odeslane poste se nachazi 1420 emailu.


Michal Berg, Vsetín

18 423 nepřečtených mailů - ne každý mail si zdaleka zaslouží více pozornosti než přečíst předmět a odesílatele.


Petr, Jičín

Je pravda, že v mailové schránce nikdy nemám více než čtyři sta mailů a to je ten moment, kdy je pěkně odzadu všechny smažu a posledních dvacet přeberu, jestli tam není něco důležitého, co jsem přehlédl. Ještě se mi nestalo, že by někdo něco urgoval.


Dana Prochazkova, Wien

U nas v praci jsou vsechny emaily po 4 mesicich automaticky mazany, takze opravdu dulezite veci si zalohuji ve specialnim adresari na lokalnim disku. Jinak si prichozi emaily vzdy rozdeluji do ruznych slozek, abych v pripade potreby rychle nasla, co potrebuji. I doma mam v emailech poradek. Spamy okamzite mazu a ani zde nemam jediny neprecteny email. V dorucene poste mam doma 2892 emailu a v odeslane 2344. V praci budu az v pondeli, takze aktualni info o poctu pracovnich emailu nemam.


Štěpán, Brno

Za 1. rok naší existence máme ve schránce 5372 MB emailů. Přijatých 2099 a odeslaných 1483. Příští - vlastně tento rok to bude snad 2 x tolik :-).


Tomáš, Praha

Po přečtení jakéhokoliv e-mailu, si obsah zapamatuji a vymažu. Tak samé u odeslaných. Když je obsah emailu vyřízený, tak jej ze své hlavy vypustím. Mám tedy 0 přijatých a 0 odeslaných.


Pavel, Dobruška

Velmi se mi zamlouva clanek "Efektivní komunikace e-mailem" www.jaknatoo.blogspot.com/2009/10/efektivni-komunikace-e-mailem.html. Pouzivam email jak v zamestnani tak v soukromem zivote.Odhaduji, ze mi v praci chodi prumerne kolem 40 emailu za den a na soukromy email cca 3-6 za den coz je z meho pohledu obrovske mnozstvi. Snazim se mit kazdy den emaily prectene a nejlepe promazane :-) ci zodpovezene ale ne vzdy se mi to dari.Myslim si ze podobne problemy jako s emailem resime s mobilem. Je uzasne kazdy tyden stravit alespon jeden den bez mobilu a minimalne jeden den bez pc.

V soukrome poste mam 1710 neprectenych emailu ale to jsou z 99% ruzne nepodstatne info jejichz zasilani se mi napr nepovedlo zrusit. Ted mne napada ze ty adresy nastavim do spamu.


Jirka, Brno

Denne dostanu kolem 40 mailu a kolem 30 ji odeslu. Dorucenou postu se snazim okamzite mazat. Pokud se k tomu potrebuju vratit prirazuji jak odstranene poste tak odeslane znacky a pak pomoci slozky vysledku hledani najdu v dane kategorii co potrebuji. Mam v kosi kolem 4000 polozek a v odeslane poste kolem 3000. Co je dulezite dlouhodobe presouvam do osobnich slozek. Kdo si chcete udelat poradek v ukolech a tim i v zivote doporucuju www.mitvsehotovo.cz pripadne stejnojmennou knihu.

rc

Cetl jsem kdysi pekne doporuceni pro pripad kdy prijedete po dovolene a mate stovky nebo tisice emailu - vsechno smazat. Pokud tam bylo neco duleziteho, odesilatel se znovu ozve, zbytek nebyl hoden cteni.

Petr Pavel, Praha

Mail, který nikdo neurguje, není důležitý. Bohužel dospělo to až sem. Také byly doby, kdy jsem četl všechno. Bohužel k nám dospěla západní alibistická kultura, kdy jeden mail se posílá pěti adresátům a navíc v kopii "na vědomí" dvaceti ředitelům a manažerům, aby nikdy nikdo nemohl tvrdit, že nebyl informován. Dlouho jsem proti tomu bojoval ale bohužel i k nám to proniklo, takže v množství zbytečné elektroniké pošty vyselektovat to, co by jste opravdu měli vědět je opravdu problém a bohužel nejjednodušší řešení je nečíst a nechat to až do okamžiku, kdy to někdo bude telefonicky urgovat. Také když někomu pošlu mail, který by měl opravdu přečíst tak mu hned zavolám a ujistím se, že jej opravdu dostal. Potom je i pravděpodobné, že si jej opravdu přečte.

Ondra, Praha

Emailu mam tak 2000 prijatych a 1000 odeslanych za rok. Neprectenych 0; pokud ano, tak proto, aby se mi pripomnely. Skoro noc nemazu (jen takove, ktere v budoucnosti nebudou mit vyznam). Do slozek netridim, pouzivam tagy.