Konečně je to tady! Ne, nebojte se, o Vanocích psát nebudu. To, co jsem slýchala od svých japonských kolegů a přátel se nedávno objevilo i černé na bílém, v Japan Times. Konečně i nevěřící Tomášové uvidí, že je to pravda, která není vymyšlená. Ti, kdo četli knihu „Strach a chvění" od Amélie Nothombové (vydalo Motto, 2004) případně shlédli film stejného názvu možná už tuší....

Ano, dnes to bude o úklidu toalet, ve škole či v práci. Tuto činnost dělají obvykle zaměstnanci úklidových služeb. V Japonsku sice taky, ale ne vždy. Poměrně dost dnes dospělých Japonců uklízelo školní toalety, když chodili do školy. I v japonských firmách se s tím někdy setkáte. Jako důvod se uvádí posílení kolektivní sounáležitosti a zodpovědnosti.

Když se nad tím zamyslíte: proč nechávat po sobě na toaletě nepořádek, když víte, že je to Váš kolega, kdo to po Vás musí uklidit? Kolega nebo spolužák, kterého znáte! Ne anonymní uklízečka, často romského či ukrajinského původu.

Po sérii incidentů s poškozováním školního majetku, množství případů vandalismu na školách a častého nepořádku na toaletách, budou od dubnaÚklid školních toalet, zdroj: Japan Times, Mayumi Saito příštího roku školáci z 500 veřejných základních a nižších středních škol v Yokohamě uklízet školní toalety sami. Není to poprvé. Generace starších, dnes 30letých to už na yokohamských školách zažila. A co na to rodiče? Pár jich sice vzneslo obavy ohledně hygieny, ale většina tento krok přivítala. Na začátku děti používaly při úklidu ochranné rukavice a masku přes ústa. Po ujištění školního lékaře, že to není potřeba (vede to ostatně k posílení imunity), jsou děti tímto vedeny k tomu, aby si pořádně myly ruce. Více se píše v článku (v angličtině) zde.

Jestli si stále myslíte, že Yokohama je ojedinělý případ, tak to tak není. Podle společností vyrábějících toalety a toaletní potřeby v Japonsku, je úklid školních toalet samotnými žáky samozřejmostí v 62% základních a 78% nižších středních škol.

Úklid toilet je práce jako každá jiná. Doma ji děláme všichni. To, že se některým v mysli automaticky pojí s negativní konotací, je problém jejich postoje k této činnosti. Pánové, co měli na vojně tzv. rajóny sami ví... Napadlo Vás, že doma je doma a společné záchody je něco jiného? No a tady je ten zakopaný pes.

A výsledek? Některé děti, které uklízí školní toalety, je začaly uklízet i doma. Na závěr cituji „Dřív jsem se nestaral o to, že po mně zůstal nepořádek. Ale když jsem viděl spolužáky jak čistí záchody, tak si už dávám pozor a snažím se je udržovat v čistotě." říká Naoya, jedenáctiletý školák z Yokohamy. Více snad není třeba dodávat.