Dnes je „trendy" zajít si třeba o polední pauze na vitamínovou bombu do populární Tenteki Café v Tokiu. I když je v názvu Café, s klasickou kavánou nemá tento podnik nic společného a nabízí místo kávy a zákusků vitamínovou infuzi.

V posledních letech  zažívá v Japonsku doslova boom byznys s vitamínovými preparáty a potravinovými doplňky všeho druhu. Účinek vitamínů v podobě pilulek se ale dostaví v nejlepším případě do několika dní a tato rychlost je pro některé Japonce nepřijatelná. Proto vyhledávají variantu s okamžitým účinkem pro podporu zdraví, pěstění krásy a udržení výkonnosti.

V zemi, kde je tradiční japonská, ale i čínská nebo tibetská medicína stále v oblibě, se tak vlivem zrychleného životního tempa a požadavku okamžitého efektu zrodila populární "kavárna" tzv. Tenteki Café (tenteki znamená infuze). Zákazníky si našla velmi rychle. Jsou to jednak byznysmeni z blízkého okolí, celebrity a pak mladá generace, která je posedlá módními výstřelky a jejíž životní tempo je o poznání nad průměrem. Zkrátka místo odpočinkové pauzy či spánku, si přetížený byznysmen dá jednu kapačku a jede zase na plný plyn. Cena jedné infuze je v přepočtu 20-30 amerických dolarů. Na výběr je kolem deseti různých vitamínových mixů. Například „oranžová varianta", která pomáhá proti stárnutí (hlavní složkou jsou antioxidanty), nebo byznysmeny oblíbená „modrá varianta" (B1 a vitamín E), která pomáhá při vyčerpání.

Infuze v Tenteki Cafe

 Personál Tenteki Café tvoří samozřejmě kvalifikované zdravotní sestry a lékaři. Problém je ale v tom, že už nikdo nesleduje vedlejší účinky a nevedou se lékařské záznamy o jednotlivých infuzích. Přenos vitamínů pomocí infuze je intenzivnější a možnost předávkování několikanásobně pravděpodobnější než při užívání vitamínů v klasické podobě (v pilulkách). Přitom předávkování vitamíny může mít horší zdravotní následky, než jejich nedostatek. Nezbývá tedy než doufat, že v tak tradicionalistické zemi, jakou Japonsko určitě stále je, tento módní výkřik zapadne v prachu času stejně rychle, jako vzešel.

 

Zdroj: CNN.
Video (v angličtině) kromě Tenteki cafe ve své druhé půli osvětluje výhody tradiční japonské kuchyně.

Příště si povíme něco o tom, jak se Japonsko vypořádává se svojí potravinovou nesoběstačností.