Od minulého týdne víme, že označovat někoho na internetu "puncovaným blbcem" může být riskantní. První případ v Česku, kdy dal soud zapravdu žalobě kvůli debatě na internetu, rozvířil debatu i mezi čtenáři iHNed.cz. Moderovaná debata, která na našem serveru probíhala dva lednové dny, však otevřela i některé obecnější otázky kolem debatování na internetu.

Zatímco jedni považují případné zásahy redakce serveru do čtenářských diskusí za "jednoznačnou cenzuru", jiní soudí: "Vulgarita, hloupost, argumentační černobílost a mělkost jsou typické pro internetové diskuse nejen v ČR. Nejlépe to asi vyřešila BBC, kde musí být každý příspěvek před publikováním ručně odsouhlasen, což výrazně snižuje množství verbálního plevele. O pravidlech diskusního fóru by měl rozhodovat majitel příslušného serveru."

 

O kauze žalovaného blogera si můžete přečíst ZDE, celou debatu čtenářů iHNed.cz najdete TADY.

Na iHNed.cz probíhají dva různé druhy čtenářských diskusí. Tím méně rozšířeným je tzv. moderovaná debata, probíhající prostřednictvím zvláštního diskusního okna na předem zadané téma. Zaslané příspěvky chodí přímo redakci, která je třídí a následně publikuje na webu průřez tím nejzajímavějším.

Obvyklé jsou čtenářské diskuse přímo pod články zpravodajství, kde čtenář může zadat svůj názor či připomínky a jeho příspěvek se zobrazuje on-line hned po vložení. Jsou to právě tyto čtenářské diskuse, které občas musí být uzavřeny pro přemíru vulgarit, jako se naposled stalo po úmrtí Jana Kaplického a hospitalizaci Václava Havla.

Proto už několik dní funguje na iHNed.cz nový nástroj Označit příspěvek jako nevhodný. Zobrazuje se pod každým diskusním příspěvkem a kliknutím na něj můžete redakci upozornit na příspěvek obsahující vulgární, protizákonné a jiné závadné obsahy. Pokud se na takovém hodnocení příspěvku shodne pět čtenářů, odešle se do redakčního mailu upozornění a redakce závadný příspěvek odstraní.

Věříme, že se jedná o krok dopředu, který nám pomůže lépe sledovat čtenářské diskuse na našem serveru. Dalším posunem by mělo být postupné rozšiřování počtu moderovaných debat, které budou mít brzy své místo přímo na homepage iHNed.cz.