Agentura Standard&Poor’s zvažuje snížení ratingu Španělska. Dosud se tato země těší nejvyššímu možnému ratingu AAA. Doléhá na ní ovšem globální finanční krize i splasknutí lokální realitní bubliny. Záchrana bankovního sektoru si vyžádá tak velkou finanční injekci, že to může prohloubit deficit veřejných rozpočtů na 5-6 procent HDP. Podobného varovnání se již dostalo Řecku a Irsku.

Pokud bychom hledali adepty na zhoršení ratingu podle deficitu veřejných rozpočtů, kvalifikovaly by se ze zemí eurozóny Irsko, Španělsko, Portugalsko, Itálie a Francie.

Podle metriky vnější nerovnováhy (běžný účet/HDP) patří vykřičník k Řecku, Portugalsku a Španělsku.

Problémy toho či onoho rázu rozdělují eurozónu na finančních trzích vedví. CDS spread u pětiletých státních dluhopisů Řecka vystoupal na 227 bps, resp. 184 bps v případě Irska, 159 bps u Itálie na 107 bps ve srovnání s Německem, kde se stejný CDS kontrakt pohybuje na 45 bps. Dříve byly rozdíly mezi zeměmi eurozóny v řádu jednotek bazických bodů a výjimkou bylo pouze Řecko.

Stejný příběh se odvíjí u výnosů státních dluhopisů, kde se v posledních šesti měsících výrazně rozevřely nůžky mezi jednotlivými zeměmi eurozóny. Spread mezi výnosem pětiletého německého státního dluhopisu a stejně dlouhého dluhu Itále se zvýšil z 18 bps loni v červenci na 96 bps nyní, v případě spreadu mezi německými a španělskými dluhopisy ve stejném obodbí spread stoupl ze 44 na 143 bps.

Rozšíření klínu mezi zeměmi eurozóny na finančních trzích, oživuje myšlenku rozpadu eurozóny. Imploze měnové unie zůstává vysoce nepravděpodobná, neboť náklady s tím spojené by byly příliš vysoké pro všechny zúčastněné země. Přesto podobné úvahy čas od času dolehnou na kurz eura. Stalo se tak v okamžiku útoku Francie a Německa na Pakt stability i při francouzském referendu o evropské ústavě. Kurz eura je v takových případech transmisním mechanismem, který přenáší náklady na všechny členské země eurozóny.

A nejen na ně. Problémy některých zemí eurozóny a možnost snížení jejich ratingu mohou přispět k prohloubení již beztak vysoké averze k riziku. To by dále zasáhlo finanční trhy, zejména rozvíjející se trhy, včetně české měny a dluhopisů.