Dopředu prosím internetovou ochranku Lidového domu, aby mi pod blog nezačala psát dřív, než to dočte celé.

Václav Kočka jr. bude mít za týden pohřeb - jak jsme se dočetli na serveru Týden.cz (odkud to podle svého zvyku promptně obšlehly Novinky.cz), bude to veliká akce na břevnovském hřbitově, čeká se až 1000 hostů.

Docela by mě zajímalo, kdo z politiků se tam odváží ukázat. Protože účast na téhle smuteční slavnosti řekne o zemi, v níž žijeme, bohužel možná víc než víkendové volby.

Spin-doktoři Lidového domu mají teď asi dost zamotanou hlavu. Pohřeb se podle jejich nevysloveného (?) přání koná až po krajských volbách. Trochu bych se ale bál, že by se termín mohl potkat s dalším ohlášeným pokusem svrhnout Topolánkovu vládu ve sněmovně. Prekérní situace, co když si předseda bude muset na hodinku odskočit? Zvládne to zatím Rath sám? Dimun a Tvrdík určitě teď Jiřímu Paroubkovi vysvělují, proč by na Břevnov chodit neměl. Ale jde to vůbec, když ještě přád pár lety JP velmi osobně přál paní Kočkové k narozeninám? (Zdroj: MF DNES, pro jistotu.)

No a teď zdánlivě na druhou stranu. Co takhle pan primátor Bém, co dělá příští středu? Kočkové se nedávno nechali vidět na oslavě jeho 45. narozenin, k čemuž primátorovi opožděně gratulujeme (k výročí i vzácným hostům). Přišli Kočkové jako obchodní partneři, nebo si primátor tak oblíbil Matějskou pouť?

A dorazí Miroslav Šlouf? I na jeho nedávných narozeninách v Top hotelu se Kočkova rodina ukázala. Se Šloufem by mohl přijít nejlepší premiérův přítel Marek Dalík, který nedávno o Šloufovi řekl, že je to „milý a hodný člověk". Hned ještě o něco víc věřím premiérovi, že hodlá rozetnout pouta mezi organizovaným zločinem a politikou, jak se tvořila v časech opoziční smlouvy. Šlouf tehdy vážně makal, aby k něčemu takovému nedošlo. A pomáhal mu v tom František Mrázek, další veskrze milý a hodný člověk.

„Stýká se s nimi každý, kdo v Praze něco znamená," řekl nedávno o Kočkově rodině Jiří Paroubek. Je to úplně přízračná věta, která až nechtěně moc vypovídá o svém autorovi. Ale taky se obávám, že Paroubek přesně ví, o čem mluví. Geniální definice, o kterou se tu dva měsíce při úvahách o Praze bezděky pokouším, a on mi jí zase Paroubek vyfoukne: Kočkova Praha. Víc vědět nepotřebuju a snad ani nechci.

Jindřich Šídlo