Elektřina v zásuvce a ve spotřebiči je pro všechny už tak samozřejmá, že o ní ani vědomě neuvažujeme, stejně jako se nezamýšlíme nad pohybem vlastních nohou a rukou při chůzi na ulici. Proto i přes desítky zpráv, které vychází o energetice v nejrůznějších médiích každý den, nemáme vždy o elektřině a obecně o energetickém trhu správné a pravdivé informace. Průzkum provedený Centrem pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v květnu 2008 testoval znalosti Čechů o české energetice a společnosti ČEZ. Ukázalo se, že veřejnost podléhá řadě mýtů a stereotypů. Pojďme si společně posvítit hezky z blízka na mýtus zásadní – na cenu elektrické energie.

 

Mýtus 1. : česká elektřina je drahá, dražší, nejdražší???

 

45 % účastníků výše zmíněného výzkumu se domnívá, že elektřina je v ČR buď nejdražší nebo dražší než ve většině zemí středoevropského regionu. Z toho 12 % účastníků výzkumu se přiklání k názoru, že je úplně nejdražší a 33% že je dražší než ve většině ostatních států střední Evropy.

 

Jen pouhé 1 % (!) správně odpovědělo, že ve skutečnosti je ve srovnání se střední Evropou v České republice elektřina nejlevnější. Ve srovnání s ostatními středoevropskými státy je průměrná cena elektřiny pro domácnosti v ČR nejlevnější. Ceny elektřiny se řídí nabídkou a poptávkou na propojeném evropském trhu, rozdíl v cenách je způsoben nižšími náklady na distribuci, které jsou oproti ostatním státům v České Republice nižší. 

 

Bez zajímavosti nejsou ani představy veřejnosti o cenách elektřiny v dalších evropských zemích (kromě ČR ještě v Německu, Slovensku, Maďarsku, Rakousku, Polsku a Albánii). Podle průzkumu CVVM si jen 36 % lidí myslí, že z těchto 5 států je elektřina nejdražší v Německu, 64% účastníků průzkumu nesprávně uvedlo jiné země.

 

Průměrná cena elektřiny pro domácnosti ve státech středoevropského regionu je nejvyšší v Německu. Elektřina je v ČR levnější než ostatních sousedních zemích, za což vděčíme i (prozatímnímu) relativně většímu dostatku zdrojů v porovnání například se Slovenskem nebo  Maďarskem.

 

 

Mýtus 2. : ČEZ nejdražší i v České republice?

 

Omlouvám se za omílání, ale ruku na srdce – přemýšlí všichni ti, kteří stisknou vypínač od žárovky, který dodavatel jim elektřinu dodává? Nebo si tak nějak v zajetí stereotypu se známými v hospodě zanadávají, že ta elektřina je „kvůli Čezu“ drahá? Skutečné rozdíly mezi cenami jednotlivých dodavatelů jsou oproti obecnému vnímání opět jiné.

 

Podle výzkumu agentury CVVM odpovědělo 69 % z 1066 dotazovaných s nějakým názorem, že nejdražším dodavatelem elektřiny je společnost ČEZ. Pouhých 18 % respondentů odpovědělo správně, že nejdražším dodavatelem je E.ON.

 

Tarify ČEZ při srovnání s nabídkami konkurenčních společností PRE a E.ON. vychází levněji pro více než 90 % všech zákazníků - odběratelů. ČEZ je ve všech případech levnější než E.ON. Při srovnání s nabídkami PRE je ČEZ levnější pro naprostou většinu domácností, které elektřinou svítí, používají ji k vaření a provozu běžných domácích spotřebičů. Existuje pouze jediná zákaznická skupina s tepelnými čerpadly a přímotopy – představuje necelých 9 % zákazníků PRE, které se většinou vyplatí využívat služeb PRE.

 

 

 

V dnešní době sbírají spotřebitelé informace o společnostech zejména prostřednictvím médií. Jak je tedy možné, že v době internetu a televizních a rádiových stanic, které se zabývají přinášením zpráv víceméně 24 hodin denně, existuje tak významný rozdíl mezi skutečností a vnímáním veřejnosti? Média nám jistě nedokáží diktovat, co si máme myslet, ale dokáží významným způsobem rozhodovat, jaké zprávy do svého mediálního prostoru zařadí. V takovém případě není asi divu, že se kolem cen elektřiny a obecně okolo společnosti ČEZ trvale tvoří tolik mýtů a polopravd.

 

Martin Pavlíček, manažer komunikace ČEZ