Neděle 14. září se zřejmě stane důležitým datem v učebnicích finanční ekonomie. Tento den totiž probíhala (a když to píšu tak stále ještě probíhá) dalšé kapitola americké finanční krize, která začala v létě 2007.

Tentokrát se ručička rulety zastavila u investiční banky Lehman Brothers, která během týdne od 8. do 12. září ztratila 75% své hodnoty. Ještě v listopadu 2007 stála jedna akcie Lehman Brothers 68 dolarů, v pátek byla k mání za necelé 4 dolary...

Lehman Brothers (LB), zástupci americké centrální banky, ministerstva financí a regulátora SEC trávili celý víkend v kancelářích Lehman Brothers v New Yorku. Poté, co v sobotu od nákupu LB odstoupila britská banka  Barclays a po ní i Bank of America, došlo v neděli na diskusi, jak co možná nejklidněji celou banku LB zlikvidovat. LB si najali právni kancelář, která má připravit podklady pro podáí žádosti o ochranu před věřiteli (bankruptcy). Hlavním důvodem zřejmě definitivního nezájmu konkurentů o LB byla suma 85 miliard dolarů, které má LB vázané v aktivech pochybné kvality, které si nikdo netroufne ocenit, natož aby si je koupil.

 

 

Obrázek: Zaměstnanec Lehman Brothers přichází v neděli 14. září do kanceláře pro své věci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zároveň s jednáním prodeji LB probíhají jednání účastníků trhu s deriváty, kteří se chystají na krvavou pondělní lázeň, kdy miliardové objemy cenných papírů garantovaných LB ztratí většinu své ceny. Nedá se dokonce vyloučit, že jednotlivé investiční banky si "ukáží" své pozice, spojené s LB, aby byli schopni alespoň část svých pozic uzavřít. (Například swap jedné banky uzavřený s LB by se mohl vyrušit s podobným swapem, který LB uzavřeli v jiném obchodě s jinou bankou. Problém je, že deriváty nejsou standardizované a jejich ocenění není triviální.)

V separátních jednáních se přes víkend dohodla další investiční banka, Merril Lynch, o svém prodeji Bank of America. BoA by měla koupit akcie Merril Lynch za 29 dolarů kus (v pátek stály 18 dolarů, před rokem téměř 80 dolarů...). Ze strany Merril Lynch jde evidentně o obranný tah, když se snaží předejít ztrátě důvěry, která by přišla příští týden.

V polovině září 2008 tak zdá se definitivně končí období vlády "masters of universe"   z Wall Street. Posledních 16 let byla velká jízda a teď právě končí.