Ani žádný Nor teď asi přesně neví, jak dopadnou pondělní volby do Stortingu (parlamentu). Na začátku kampaně měla pravice výrazný náskok, ale teď se situace opět zdá naprosto vyrovnaná.

Při pohledu z ČR to může vypadat, že vlastně není co řešit: Ropa zatím teče, HDP na obyvatele je jedno z nejvyšších na světě, průměrný plat činí 34 200 norských korun (asi 100 900 Kč, ale je tam draho) a nezaměstnanost jen 3 %. Ani současná krize se tam příliš tvrdě neprojevila. Ale samozřejmě ani v Norsku nejsou všichni bohatí a spokojení. Lidé asi vždycky budou mít pocit, že by se mohli mít ještě lépe.

Značný vliv na výsledek voleb může mít otázka přistěhovalectví. Kontroverzní Fremskrittspartiet (Pokroková strana, Frp) Siv Jensenové, kterou odpůrci obvykle označují jako högerpopulistisk (pravicově populistickou), svou protipřistěhovaleckou rétoriku před volbami částečně zmírnila, ani tak se ale nevyhnula poklesu preferencí. Tato strana má vždy vysoké preference během volebního období, ale těsně před volbami ztrácí. Jako by se Norové přece jen zalekli předat jí moc. A tak se opět vynořuje varianta, že by premiérkou mohla být dříve odepisovaná Erna Solbergová, šéfka tradiční pravicové strany Høyre.

Ale debatuje se také o daních, čekacích dobách ve zdravotnictví a péči o seniory, o těžbě ropy v ekologicky citlivých oblastech (souostroví Lofoty), o stále větším výběru mýta na dálnicích, státní podpoře kultury nebo o tom, zda mají mít obchody otevřeno večer a v neděli.

Pokud opět vyhraje levice, dá se očekávat pokračování současné rudozelené koalice v čele s Jensem Stoltenbergem (Arbeiderpartiet, sociální demokracie). V případě vítězství pravice (borgerliga) je situace mnohem méně jasná. Mezi Frp a dalšími pravicovými stranami jsou značné rozpory, takže sestavení vládní koalice ani programu nebude vůbec jednoduché. Uvažuje se o menšinové vládě Frp a Høyre, ale také o menšinové vládě tří pravicových stran bez Frp. Lídři vydali řadu prohlášení o tom, co nebo koho v žádném případě nepodpoří. Pokud by je všichni dodrželi, bylo by sestavení vlády v zásadě nemožné. Ale uvidíme po volbách.

Norsko nemá úplně čistý poměrný systém. Rozsáhlé, ale řídce osídlené kraje jsou určitým způsobem zvýhodněny a mají víc mandátů, než by odpovídalo počtu obyvatel. Storting ovšem má lichý počet poslanců (169), takže jeden nebo druhý blok zkrátka získá většinu.

Výsledky se dozvíme až v noci na úterý. Můžeme teď ale na chvíli opustit profil seriózního konzervativního listu a podívat se, z čeho vlastně ti Norové mohou vybírat...

Nejvíc emocí vyvolává Siv Jensenová (Fremskrittspartiet)...

 

Ale šance stát se premiérkou má i Erna Solbergová (Høyre)...

 

Můžete se podívat na video, kde se spolu měly fotit, ale dopadlo to spíš tak, že si vjely do vlasů kvůli možné podobě budoucí vládní spolupráce.

Ale i levice má blondýny... Třeba Kristin Halvorsenová (Sosialistisk Venstreparti, Socialistická levicová strana)

 

Nebo Liv Signe Navarseteová (Senterpartiet, to jsou v podstatě agrárníci)

 

Ale nejvíc hlasů má zatím Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet). Ostatně říká se, že to jsou volby Jens eller Jensen (Jens nebo Jensenová).

Vyberte si sami podle svých politických (nebo jiných) preferencí...