Lesk a bída investičních pobídek

 

Investiční pobídky jsou jedním z vládních nástrojů, jak ovlivňovat ekonomiku. V lepším případě se jedná pouze o odpuštění nebo snížení daní, někdy ale vláda přímo dotuje velké firmy, které u nás postaví továrny. Škodlivost těchto umělých zásahů do trhu je zřejmá. Vznikají investice, které jsou špatné a ziskové jsou jen díky vládním penězům.

Pro ekonomiku země ale hlavně investiční pobídky představují dlouhodobé riziko v podobě rozbouraného pracovního trhu a přílišné závislosti na firmách, které pobídky dostaly. Krátkodobý efekt je na první pohled pozitivní, do země přijde firma, zaměstná několik set, možná tisíc lidí a dodavatelů. Pokud ale přijde pouze na základě investičních pobídek, pak se velmi často po jejich vypršení stěhuje dále (na východ) a místní podniky zavírá.

Za sebou zanechá jenom nezaměstnané (ty přetáhla jiným firmám s pomocí státních peněz) a dodavatele bez zakázek. Absudrním příkladem je továrna Hyundai na Ostravsku. Na pobídkách a daňových úlevách dostali korejci pět miliard korun a za to se zavázali „vytvořit“ tisíc pracovních míst. Náklad na jedno místo je tak pět milionů a to ještě Hyundai vozí své zaměstnance z Polska a Slovenska.

Špatné rysy investičních pobídek se projevují naplno nyní v době hospodářských problémů. Naše ekonomika je do velké míry závislá na automobilovém průmyslu a problémy tohoto odvětví nás tak zasáhnou velmi bolestivě. Pobídky sem navíc přilákaly spíše montovny, než firmy s vyšší přidanou hodnotou. Ty je potom velmi snadné nahradit montovnou někde jinde, když se naš pracovní síla stane moc drahou.

Kritikou investičních pobídek samořejmě nezpochybňuji přínos zahraničních investic a pozitiva, která přinášejí. Faktem nicméně je, že díky pobídkám sem půjdou spíše „horší“ investice, které přinášejí výše zmíněná rizika. Nejlepší politikou investičních pobídek by bylo zrušit selektivní výhody některým firmám a vytvořit příznivé podnikatelské prostředí pro všechny. Přehledné zákony, nízké regulace a daně vytvoří dostatečně dobré investiční pobídky pro dlouhodobé investice.