Sex, hazard a bezprizorní děti. I to jsou témata, která ovládla předvolební debatu Václava Moravce a Zuzany Tvarůžkové v Brně. Letošní uchazeči o vládu nad moravskou metropolí to v říjnových komunálních volbách vskutku nebudou mít jednoduché. Někteří z nich se zapotili již v televizním studiu a nevalně dopadlo i jejich hodnocení na serveru Demagog.cz. Stejně jako Ostravu, i Brno si totiž analytici z Demagogu vzali do hledáčku.

Debatu zahájila genderově vyvážená čtveřice ve složení Roman Onderka (ČSSD), Matěj Hollan (hnutí Žít Brno s podporou Pirátů), Helena Sýkorová (KSČM) a Klára Liptáková (KDU-ČSL). Zatímco dámy začaly téma loterií smířlivě, pánové odhodili ostych a sázkové kanceláře začaly záhy vypisovat kurzy na vítěze tohoto ne zcela překvapivého duelu. Postoj hnutí Žít Brno k současnému vedení města bychom totiž jen se značnou dávkou nadsázky označili slovem "kritický". Přes lidoveckou starostku městské části tak krátce po začátku pořadu létaly nenávistné pohledy i inkriminující dokumenty.

Snad i v důsledku tohoto tlaku se pak současný primátor města Brna Roman Onderka uchýlil ke dvěma nepravdám ohledně vlivu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže na podobu vyhlášky regulující hazard. Dva neověřitelné výroky si pak připsal odkazem na poslední zasedání rady města Brna, ze kterého však ke dni ověřování nebyl zveřejněn zápis, a nebylo tedy jak tato tvrzení ověřit.

Práci analytikům zkomplikoval také Matěj Hollan vyzbrojený dokumentem označeným jako zápis z jednání primátora Onderky s šéfem loterijní společnosti Kajot Ing. Radimem Jüttnerem. Hollanovo tvrzení, že dokument obsahuje Onderkův příslib návratu hazardu do města, ne zcela odpovídalo znění dokumentu. V něm totiž primátor pouze slíbil problémy s dopady vyhlášky (zakazující v Brně hazard) do června 2013 vyřešit. Navzdory tomu vývoj situace s Hollanovou předpovědí korespondoval poměrně přesně – k změkčení zákazové vyhlášky z podnětu radnice došlo na podzim 2013. Ten tedy dostal od analytiků žlutou kartu v podobě nálepky "pravda s výhradou". Ve svých dalších výrocích byl však korektní a z debaty vyšel bez ztráty kytičky.

Nezvalem proti prostituci

Stran problému prostituce ve městě došlo mezi diskutujícími k takové shodě, jaké jen v této oblasti dosáhnout lze. Všichni zúčastnění svorně potvrdili, že lehké ženy na lehkou váhu rozhodně neberou. Na všech ale byla poznat nejistota ohledně efektivního řešení. Zatímco Hana Sýkorová vidí kořeny problému v nedostatku pracovních míst, Klára Liptáková s tichou podporou veršů Vítězslava Nezvala prosazuje kriminalizaci přijetí sexuálních služeb.

Diskuzní blok tohoto kvartetu pak uzavřely predikce ohledně možného vytváření koalic. Zde Helena Sýkorová, opevněna neprostupným výrazem, zatrylkovala, že KSČM je dlouhodobě proti vytváření koalic, což obecenstvo ocenilo srdečným smíchem. To ostatně straně nejspíš nebude činit obtíže, neboť všichni ostatní diskutující jsou podle jejich vyjádření dlouhodobě proti vytváření koalic s KSČM.

Brno podle Viždi

V poločase se týmy vyměnily a na hřiště nastoupili Jana Drápalová (Strana Zelených), Petr Vokřál (ANO), Jaroslav Kacer (TOP 09) a František Vižďa (ODS). Až na posledně jmenovaného byla celá debata z hlediska ověřování nezvykle korektní. Zástupce vládnoucí koalice Vižďa sice nebyl na slovo skoupý, dopustil se však přílišného optimismu v počtu bezbariérových vozů MHD i počtu dětí úspěšně umístěných do mateřských škol.

Červený vykřičník za nesportovní chování si Vížďa vysloužil také obviněním strany TOP 09 za údajnou každoroční čtvrtmiliardovou ztrátu města. "Ztráta" města Brna v důsledku nového zákona o rozpočtovém určení daní se jednak pohybuje okolo 200 milionů korun, schválení zákona navíc podpořili poslanci napříč politickým spektrem, a to včetně drtivé většiny Vížďovy domovské ODS.

Sonda do předškolních let politka

Směr debaty nakonec určily děti předškolního věku, které si (navzdory přesvědčení Františka Víždi) nemají kde hrát. Kandidáti vstoupili se srdcem na dlani a hned v úvodu tak mohl divák nahlédnout do idylického dětství Petra Vokřála, který požíval výhody bydlení 200 metrů od mateřské školky (tento výrok jsme, bohužel, neověřovali), zatímco Jaroslav Kacer vedl spíše kočovný život, vydán napospas podnikové školce ve vzdálené městské části. Přesto se všichni čtyři shodli na nutnosti kapacitu školek posílit. Stejná shoda panovala i ohledně nutnosti oslabit individuální, převážně automobilovou dopravu ve prospěch MHD.

Celkově lze říci, že brněnská debata nepřinesla velkých překvapení. Současná koalice ČSSD a ODS má proti sobě několik odhodlaných kandidátů. Nakonec, nikdo z nich nechce utápět žal ve sklenici Starobrna.

Dnešní autorkou je Ivana Procházková, analytička Demagog.CZ