Vážená redakce,

po přečtení Vaší informace „Pošťáci hrozí stávkou kvůli propouštění" jsem zjistil ,že mluvčí České pošty Mravinac neví o čem mluví.Z řejmě dostál za úkol uklidnit veřejnost případně zaměstnance. Tak jako jeho kolegyně Dita Václavíková dne 11.7. letošního roku uklidňovala občany, když byl zveřejněn výsledek květnového testu jednoho media zaměřeného na služby České pošty.

Řekla doslova :"Své zákazníky jsme si dost rozmazlili a jsou zvyklí,že se psaní dostane k adresátovi do dvou ž tří dní. Maximální čas je pak ve většině případů do pěti dnů.Když se pak náhodou nějaký dopis opozdí,stěžují si!" To co říká mluvčí České pošty je něco co za našich časů by absolutně neobstálo. Do oddělení pošty od telekomunikací platil limit pro přepravu listovních zásilek (tj. prakticky ještě před revolucí). Provozní předpis ukládal jejich doručení do dvou dnů od podání (D+2). Potom byl limit „zpevněn" a platilo 1 den po podání (D+1). Systém byl nastaven tak aby, pokud se nevyskytl nějaký „vis mayor" , byl tento limit dodržen. Pro kontrolu dodržování limitu se dělaly kontrolní vhozy a provádělo pravidelné měsíční vyhodnocování. Skutečnost se pohybovala okolo 95% podaných zásilek doručených v tomto limitu. Některé kontrolní zásilky obsahovaly i elektronické zařízení,které byly citlivé na pohyb a pravidelně zaznamenaly v časovém rozpětí co se s nimi dělo. Tak jsme jednou dokonce přišli na to, že jedna doručovatelka se pravidelně zastavuje u kamarádky na kafíčko, což bylo zakázáno zejména po vražedných útocích na některé doručovatelky. Paradoxem bylo,že to byla jedna z těch která si věčně stěžovala, že nic nestíhá a jak je přetížená.

Ale in media rés. Mluvčí České pošty sdělil veřejnosti : „Lidé mají odcházet především z úseku generálního ředitele, úseku technických zdrojů, ekonomického úseku a také správy majetku.

Pošta si od propouštění slibuje, že se stane konkurenceschopnější." Tak by měl tedy vysvětlit proč jsou snižovány pracovní úvazky na menších poštách a na větších obdrželi pracovníci výpovědi.Např.

Pošta 1 Zlín,druhá největší pošta v bývalém Jihomoravském kraji , pošta v sídle krajského města, má propustit 10 pracovníků.

Jen pro příklad, malá pošta v sídle větší obce na kterou jsou napojeny tři až čtyři obce. Vedoucí této pošty obdržela rozhodnutí,že se jí snižuje pracovní úvazek ze 37,5 hodin týdně n 27,5 hodin týdně.Z toho prakticky vyplývá, že hodiny pro veřejnost se zkracují denně o plné dvě hodiny, protože časy stanovené na zpracování přijatého poštovního substrátu, finančních prostředků,výplatních dokladů,etc. musí zůstat zachovány. Tedy mluvčí České pošty tvrdí,že rozsah služeb zůstane zachován , ovšem neupřesňuje jaký rozsah a v tom je podle mě jádro pudla. Pošta i při zkrácených hodinách je schopna těch cca 165 druhů služeb poskytovat,ale bude zkrácena doba jejich poskytování. V podstatě mluvčí ČP hovoří o koze, ale problém je o voze. Zda záměrně, to už si musí udělat obrázek každý sám! Já osobně plně souhlasím s vyjádřením a stanoviskem mluvčí odborů Jany Kašparové : "Podle odborů jde o neuvážený krok, který povede k dalšímu značnému zvýšení pracovní zátěže a zhoršení kvality služeb."

Dále mluvčí ČP připouští „ Pokud skutečně dojde ke snížení kvality, což nelze předem jednoznačně vyloučit, bude se jednat pouze o krátkodobý jev." Neuvedl však jak dlouhé trvání bude mít pokles snížení kvality. Já osobně se obávám,že to bude jako setrvání sovětských vojsk na našem území a jednotkou bude jeden „furt"! Podle mého názoru je současné vedení České pošty motivováno jedním hlavním úkolem, maximálním snížením její hodnoty za účelem přípravy její privatizace! „Cui bono ?" Již před revolucí vyčíslil Ekonomický ústav, že každá změna pracovního místa jednoho pracovníka stojí národní hospodářství 200 tisíc Kč. Do této částky byly zakalkulovány všechny náklady na pracovníka po době jeho nástupu až po dobu jeho zapracování.

I když se od té doby hodnota koruny změnila, vynásobíme-li tuto částku počtem propouštěných pracovníků dostaneme částku půl miliardy korun což lze hodnotit jako okamžitou škodu České pošty.

Tedy místo by se řídící sféra snažila zajistit pro pracovníky pracovní náplň tak realizuje propouštění. Snižování stavu provozních pracovníků ve své podstatě znamená omezování rozsahu služeb a vyklízení prostoru pro konkurenci ještě před liberalizací poštovních služeb. Znovu mě napadá „Cui bono ?" Mám velké obavy,že vedení České pošty dosud nepochopilo o co vlastně na té poště jde,jaký je hlavní úkol pošty jako takové - přeprava zpráv a zásilek. Je to asi způsobeno tím,že ani jeden z vrcholných manažerů není původním povoláním pošťák.Jako nejvyšší šéfové firmy jsou teď, když pošta přestala zvládat svůj hlavní úkol nejvíce ohroženi. Jako správní manažeři prošlí již několika takovými firmami mají připraveny obranné prostředky a podle mého názoru jedním z nich je reorganizace,úspora pracovníků, etc. Reorganizaci již Česká pošta provedla. Jen pro informaci. ČP byla v podstatě řízena v rozdělení podle předrevolučního územního rozdělení.

Nyní počet zůstal stejný,ale je třeba např. protismyslné přiřadit Jihlavu a Třebíč pod řízení do Českých Budějovic? Taky jsme se dozvěděli od mluvčího ČP, že úspora pracovníků se dotkne: „..... především úseku generálního ředitele, úseku technických zdrojů, ekonomického úseku a také správy majetku." Mám takovou informaci,že na GŘ České pošty se na toto snižování připravovali už v loňském roce a to vytvořením a zřízením 15-ti pracovních míst k 1. 1. 2008. Tato místa však nebyla personálně obsazena a nyní budou slavnostně zrušena a GŘ se zapojí plně do akce snižování počtu pracovníků. Pokud to bude podobně i na úseku technických zdrojů,ekonomického úseku a na správě majetku tak to snižování bude mít dopad jen na provozní pracovníky a následně i na občany jako zákazníky pošty!

Velmi zajímavé je stanovisko Českého telekomunikačního úřadu,který má být dozorčím orgánem nad Českou poštou,s.p. a kontrolovat aby plnila podmínky dané licence. Tento úřad nás jenom informuje o počtu kusů varovných dopisů zaslaných České poště. K dnešnímu dni jich má být 10 kusů. V souvislosti s touto informací jsem si vzpomněl na rozhlasové zprávy z padesátých let tohoto typu: \"Lidovědemokratická Čína předala americkým úřadům pětisté šedesáté čtvrté vážné varování v důsledku narušení čínského vzdušného prostoru letadlem amerického námořnictva!\" Je smutné, že Česká pošta si z těchto dopisů zřejmě nic nedělá a pro svou činnost z nich nic nevyvozuje!

Vážená redakce, dovolil jsem si Vám napsat pár svých úvah,zkušeností a postřehů. I když jsem nyní v.v., jak se říkávalo za starých časů, nechtěl bych s některými lidmi z České pošty dohadovat.

Odpracoval jsem na poště 45 let, 1 měsíc a 23 dní. Zastával jsem pracovní funkce od listonoše (poštovní doručovatel) až po funkci náměstka Okresní správy pošt tedy mohu konstatovat, že do té „pošťáčiny" trochu vidím. Pokud se rozhodnete z výše uvedeného něco uveřejnit prosím Vás , aby moje jméno nebylo uváděno. Děkuji Vám za pochopení!