Říká se, že mentalitu národa poznáte podle svátků, které slaví a jak. Pokud se vám naskytne příležitost být v Paříži a podívat se na vojenskou přehlídku u příležitosti státního svátku, dozvíte se o francouzské představě o vlastní velikosti mnohem více než z četby tlustých knih.

V tomto ohledu Rusko nemá štěstí. Bez ohledu na veškeré úsilí postsovětských vládců nedaří se jim vymýtit oslavy VŘSR. "Já vím, že je to hloupost, ale když to přestal být státní svátek, tak aniž bych na to myslel, tak mi ten den chybělo volno," směje se čtyřicetiletý inženýr Alexej, který příliš oslav bolševické revoluce nezažil. Den volna byl a zůstává hlavním atributem správného svátku. Jedinou výjimkou byl za dob SSSR Den sovětské armády, který se slavil také jako neoficiální Den mužů. Volno bylo zavedeno až po rozpadu Sovětského svazu, ale všichni pamětníci se shodují na tom, že muži si ten den začínali blahopřát nejpozději v poledne a dále se nepracovalo.

Ovšem den volna všechno nevyřeší. Již 17 let odpočívají Rusové 12. června na Den Ruska, který se slaví na výročí deklarace nezávislosti Ruské federace. To vám ovšem řekne jen málokdo, většině obyvatel je důvod volna fuk. Vladimir Putin, vůči kterému komunisté zůstávají v sice bezzubé, ale opozici, také učinil pokus, kterak překrýt památku výstřelu z Aurory novou tradicí.

Vyhlásil státním svátkem tři dny před komunistickými oslavami - Den národní jednoty na památku jednotek Minina a Požarského, kteří v roce 1612 z Moskvy vyhnali polské jednotky. V roce 2005, kdy se svátek slavil poprvé, to vypadalo jako vynikající PR krok. Země se díky petrodolarům "zvedala z kolen", prezident Putin otevřeně kritizoval Západ a to, že poraženi byli právě Poláci, kteří zrovna diskutovali o umístění americké raketové obrany, bylo příjemným bonusem.

Již první rok se ale ukázalo, že hraní na nacionalistickou strunu je nebezpečné. Na nový svátek začali ruští ultranacionalisté svolávat své Ruské pochody. Spojili se na nich otevření neonacisté ze Slovanského svazu, s xenofoby z Hnutí proti nelegální migraci, nejrůznější apologeti pseudoslovanských pohanských hnutí s nostalgiky po SSSR. Pohled to byl skutečně specifický. Tady si můžete prohlédnout fotografie, které jsem udělal minulý rok.

Po prvních třech letech, kdy centrem Moskvy pochodovali hajlující vyholenci spolu s vousatými popy pod hesly Rusko pro Rusy, moskevské úřady letos pochod zakázaly. S tím se ale nacionalisté nehodlali smířit a stejně se pokusili projít na Rudé náměstí k památníku Mininovi a Požarskému. Ovšem moskevská milice si taktiku boje proti nepovoleným demonstracím vyzkoušela při nejrůznějších Pochodech nesouhlasících a nedala jim šanci. Během nepokojů v centru Moskvy bylo zatčeno přes 400 lidí, kteří se pokoušeli z Arbatu dojít na Rudé náměstí. Fotoreportáž je třeba tady. Lídr neonacistického Slovanského svazu Ďemuškin byl zatčen a nejspíš bude obviněn z organizace nepovoleného shromáždění a možná i kvůli vyvolávání rasové a národnostní nesnášenlivosti. Otázkou ale je, jestli represe budou fungovat. Ve stejný den v Moskvě neonacisté zaútočili na dva zametače ulic z Tádžikistánu. Jeden z nich zemřel na následky bodných zranění, druhý je na jednotce intenzivní péče. Démony nacionalismu je jednodušší vyvolat než je znovu zahnat zpět.