Je tu hádanka. Kdo to sedí v autě na fotografii?

Historka: Během výletu v Londýně jdeme s Ivanou (Ivana Kottasová, zpravodajka HN v Londýně a také bloggerka iHNed) kolem parlamentu. Před hlavní bránou dav lidí a fotografů. Brána je otevřena a policista zrovna upozorňuje kolemstojící, ať dají pozor, že vyjíždí vůz. Taková malá černá toyota. Dav ustupuje a Ivana říká: "Toho člověka, co sedí vepředu znám, to je nějaký ministr."

"Si se zbláznila, ministr? Dyk to nemá maják, je to nějaký obyčejný auto. To bude ńákej úředník maximálně," říkám naprosto jistě.

"Ne, to je fakt ministr, já ho znám," říká Ivana.

Najednou se z davu ozvou výkřiky: "Darling, that´s Darling!" A byla to pravda. Na předním sedadle toho nenápadného malého auta seděl britský ministr financí Alistair Darling. Neuvěřitelné.

Příliš dlouho jsem se asi zabýval českou politikou, abych to byl schopen jen tak přijmout. Paroubek prohánějící se dvoustovkou po českých silnících. A před ním a po něm spousta dalších politiků. Topolánek užívající svojí služební limuzínu pro soukromé potřeby. A stejně tak řada ostatních. Každé vládní auto musí stát alespoň několik milionů a musí mít maják. Je to zvláštní zvyk, který tu přežil z dob mocných komunistických politiků. Český ministr prostě potřebuje být na silnici neomezeným pánem.

Přitom v celé řadě vyspělých evropských zemích institut majáčku na střeše ministerského auta neexistuje. V Rusku a v Česku ovšem ano.

V Británii ministrům nakoupili ekologické hybridní vozy střední střídní třídy a žádný problém. Žádné papalášské limuzíny. (na majáky tam navíc nikdy neměli členové vlády nárok) Britský ministr totiž nejspíš nepotřebuje majáky a auto, které to vytáhne přes dvě stě, aby dělal dobře svojí práci. Další kvíz: proč to potřebují čeští ministři?