Zajímavější průzkum statistici z CVVM už dlouho nevydali . A dost možná hned tak nevydají . Zveřejnili totiž hned trojici studií o vztahu Čechů k pivu. K jakému jinému tématu se teď, v době neklidných politických časů uchýlit, než k hlavnímu zdroji české národní hrdosti? Vždyť nad pivem se česká politika provozuje, probírá, kritizuje a zapíjí po staletí až dodnes.


Pivního průzkumu by si měli hledět hlavně ti čeští politici, kteří se bez toho, aby věděli, jaká je vůle a nálada lidu, málem ani nenadechnou. Tak tedy a v první řadě: pivo nerušit a nezdražovat, naopak pro nižší příjmové skupiny zavést pivenky. To ví ale každý, na to Centrum pro výzkum veřejného mínění netřeba. Takže vážně.


Důvěra v české pivo je asi o 60 % vyšší než v politiky. Ba co víc, většina obyvatel České republiky kupříkladu věří, že české pivovary prorazí v zahraničí (v době nadcházejícího českého předsednictví EU velmi inspirativní). V roce 2008 je to konkrétně 69 % lidí ve věku od 18 let.


Zejména pro Stranu zelených může být nyní varovný jeden pivní trend: i když lidé prokazují sympatie k malým, alternativním pivovarům, nakonec stejně většina z nich pije Gambrinus a jiné velké značky. Potíž je v tom, že v průzkumu se lidé do značné míry řídí momentálními emocemi, které je však v okamžiku skutečné volby opouštějí.


Například podíl mužů, kteří si vybírají pivo jen z některých konkrétních pivovarů, se dlouhodobě pohybuje poblíž hladiny 80 %. S těmi už nepohne nic. Snad jen to, že když nezaplatí za vyšetření u lékaře, za lék a za recept, a můžou si pak dát v hospodě hned tři plzně navíc.


A poučení z průzkumu na závěr. Když na voliče tak zabírá rušení poplatků, nedalo by se něco dělat s cenami piva? Vždyť, jak zjistili statistici, podíl lidí, kteří pijí pivo, se v České republice dlouhodobě nijak výrazně nemění a dosahuje hodnot kolem 90 % u mužů a mezi 50 a 60 % u žen. Ideální cílová skupina, ne?


Jen se musí dobře vybrat značka. Tradičně nejdůležitějším kritériem pro výběr piva je totiž podle hodnocení samotných spotřebitelů jeho chuť. Přebije prý i pachuť z politiky.