Bez otazníku se nám ten název vnucuje v pořadu, který od nováckého Kotle doputoval do své podoby v České televizi. Nehučí už v něm tribuny svezených občanů, ale představuje se několik protagonistů údajného rozhovoru. Už scénář a dramaturgie kulhá v tom, že si vybírá nevyvážené složení. V posledním vydání stáli proti sobě věhlasní odborníci porodnictví a aktivistické maminky, které by chtěly více porodů doma, tj. mimo zdravotnické zařízení. Přesněji: Dvě maminky a porodní asistentka zastupující dalších padesát kolegyň stály proti dvěma porodníkům, zástupkyni Ministerstva zdravotnictví, mamince, jíž porod ve zdravotnickém zařízení zachránil život a ještě proti další porodní asistentce, která ovšem zastupuje přes šest set kolegyň s jednoznačnou přízní k porodnicím.

Vůbec mne nelze počítat mezi příznivce jednoho nebo druhého modelu porodů. Všechny naše děti jsou z porodnic a to ještě socialistických. Jen jsem zastánce názoru. A to svobodně obhajovaného. Pořad Máte slovo mne opakovaně ujišťuje, že názor je dopředu hotov, že Michaela Jílková jej pevně drží a dovede k cíli. V tomto případě: Porod doma je nezodpovědná hloupost a jde jen o to, aby si maminky a nezodpovědná porodní asistentka naběhly. Moderovaná občanská výchova s paní učitelkou, která neznalé diváky provrtá svým pohledem a laskavě provede za ručičku životem.

Protože v Česku neumíme diskutovat a jsme jen vláčeni, potřebujeme jako sůl nepředpojatou diskusi podle určitých pravidel, z níž si můžeme načerpat argumenty svobodně předkládané. Italská RAI má odvahu přicházet se spory rodinného typu, ve kterých se velmi emotivně proti sobě staví bývalí manželé, otec se synem či dvě rozvaděné kolegyně. Stojí před porotou, přítomen je i soudce – jeho ctihodnost, řádní obhájci a řádní prokurátoři. Pořady tohoto typu musí sahat až k hranici vhodného, ale mohou si udržet pedagogický vliv na společnost. To se bezesporu Italům v této věci daří, nám ne. O to je divnější, že si pořadu Máte slovo pan generální ředitel České televize tak považuje.