Trochu ukřivděně si museli připadat pracovníci čtvrté největší investiční banky Lehman Brothers, když viděli v přímém přenosu plán na záchranu pojišťovny AIG, a to dva dny poté, co se oni sami pomoci nedovolali. Komu pomoci a komu již ne, když finanční systém připomíná hořící les? 


Obecné poučky ve chvílích totální paniky přestávají platit a i zastánci čistě tržních řešení musí často jednat vrcholně pragmaticky. Jako trefné mi v této situaci přijde přirovnání k požárům v Yellowstonském národním parku. Přirozené požáry jsou tam považovány za nezbytnou samoočistu ekosystému, a proto proti nim správa nezasahuje. Požár však nesmí překročit určitou mez. V roce 1988, když oheň zachvátil skoro celý park, musely jít teoretické zásady stranou. 


Stejné je to s finančními trhy - menší požáry jsou užitečné. Trh se zbaví slabších a neefektivních. Velký požár si ale finanční systém nemůže dovolit. Efektivně fungující finanční trh je totiž základní podmínkou pro to, aby proudily peníze do produktivních investičních příležitostí a dobře se roztáčela kolesa hospodářského růstu. Proto je občas třeba hodit teorii na okamžik za hlavu. 


Zde ale podobnost s národními parky končí. Když se v parku rozhodnete, že vám jsou teoretické poučky k ničemu, začnete prostě hasit. To na finančních trzích nemůžete. Kdybyste jednoduše zachránili všechny problémové instituce, vznikne nebezpečný precedens, ve kterém do budoucna dáte všem subjektům naději na záchranu. Všichni se pak mohou nekontrolovaně hnát za ziskem bez ohledu na rizika. Proto je důležité držet se při záchraně několika základních pravidel. 


Hasit se má pouze na těch místech, která svým pádem skutečně ohrožují zdraví celého finančního systému. To nemusí být nutně největší společnosti, ale spíše ty, které se hodně angažují v některém z kritických segmentů finančního trhu. Ani u pojišťovny AIG nebyla největším problémem její velikost, ale klíčová pozice na trhu pojištění problematických aktiv. Kdyby pojišťovna padla, muselo by mnoho bank odepsat další aktiva a vykázat další ztráty - jednoduše pravá noční můra pro Wall Street a riziko dominového efektu. 


V případě Lehman Brothers sice také hrozily mnoha institucím velké ztráty, ale banka sama nebyla nikdy angažována na tak kritickém bodě finančního systému. 


Druhým důležitým pravidlem je, aby stát jenom nezachraňoval, ale dokázal také trestat. Jinak řečeno, pokud možno nechal co nejvíce vykrvácet akcionáře a věřitele všech problematických podniků. 


V tomto duchu se nesla i poslední intervence v AIG. Více jak 85miliardová půjčka byla pojišťovně poskytnuta za relativně tvrdých 11 procent a za podmínky převzetí více jak 80 procent celé společnosti. Stát jednoduše nikdy nesmí hrát roli kouzelného dědečka z pohádky, který jen tak vyřeší všechny problémy.

Publikováno také v E15