Polský premiér na ekonomickém fóru v Krynici většinu přítomných šokoval prohlášením, že hodlá svou zemi přivést do eurozóny už do roku 2011. Polsko by tak bylo teprve třetí, ale zdaleka největší postkomunistickou zemí, která by zavedla společnou měnu. I když tím současná polská vláda jasně demonstruje silnou politickou vůli přijmout euro co nejrychleji, rok 2011 je z mnoha důvodů jednou velkou iluzí.


Již zkušenosti všech předchozích kandidátů jasně ukazují, že samotný proces přijetí eura trvá nejméně dva a půl až tři roky. Jedním z oficiálních kritérií je totiž úspěšný dvouletý pobyt země v mechanismu směnných kurzů ERM2, který se spolu s ostatními požadavky vyhodnocuje půl roku před faktickým přijetím eura. Evropská Komise i ECB také jasně daly najevo, že nehodlají tolerovat přijetí eura jindy než na začátku kalendářního roku. Sečteno, podtrženo – euro v roce 2011v Polsku není z čistě technických důvodů možné.


Další problémy se zaváděním společné měny jsou právní povahy – k přijetí eura je zapotřebí změnit ústavu, podle které se v Polsku platí výhradně zlotým. K tomu potřebuje vládat přesvědčit část opozice a především pak konzervativního presidenta Kaczynského. Minimálně do voleb v roce 2011 tak může snaha vlády narážet i na domácí politické scéně.


Ani později však nemusí být úspěch Poláků automatický. Fotbalový šampionát v roce 2012 může značně komplikovat snahu udržet na uzdě hospodaření státu a tím i plnění stěžejních fiskálních kritérií. I inflace může být v případě Polska nejistou hrou, a to navzdory skutečnosti, že kredibilita Polské centrální banky v posledních letech výrazně vzrostla. V případě Polska navíc rozhodně nelze počítat s tím, že ho budou evropské instituce hodnotit shovívavě. Jedná se o největší a nejméně ekonomicky vyspělou novou členskou zemi, která se o euro uchází, a z tohoto pohledu může pro ECB představovat skutečný inflační problém (nad malým Slovenskem a Slovinskem se dá přimhouřit oko). U Polska se proto může měřit ještě o poznání přísnějším metrem a interpretace určitých kritérií může doznat změn. I proto také termín 2012 považuji za hodně optimistický a jako reálnější - nehledě na silnou politickou vůli - vidím rok 2013.