Žádná pořádná silnice sem sice nevede, zdejší hotely neoplývají právě luxusem, ale je to místo, kde se už sedmnáct let pokaždé na začátku září schází elita polského byznysu a částečně také i politiky. Ekonomické forum v Krynici (na východní straně polských Tater) si honosně přezdivá „Východní Davos". Něco na tom je, kdyby v pozadí nestála odvěká polská touha v čemkoli přehánět a dělat věci větší než jsou. Pravdou ovšem je, že podobná ekonomická konference, kam jezdí vedle byznysmenů i politici (bývalí i současní), kde jsou výstavy, koncerty, debaty historiků, intelektuálů, mladých expertů i opravdu bývalých ex-cokoli-si-vzpomenete.

Právě teď, při zahájení ve střed odpoledne, tady polský premiér Donald Tusk vysvětluje byznysu strukturu včera vládou přijatého rozpočtu. "Jsou potřeba politici, kteří mají horoucí srdce a chladný rozum, stejně jako v byznysu," končí svůj projev premiér. Večer tu bude už tradiční vyhlášení středoevropské firmy roku, člověka roku a dalších tří kategorií, považovaných v Polsku za prestižní.

Rok od roku se akce rozrůstá do regionu kolem malebných tatranských lázní v Krynici (letos je to forum regionů v blízké vesnici Muszyna, která má díky Visegradu nový most a tím pádem spojení se Slovenskem). V průběhu roku přibývají akce jako forum Evropa-Rusko, Evropa-Ukrajina nebo debaty o energetice. Jsou tu hlavně Poláci, pak Rusové, Ukrajinci, Slováci, Čechů pomálu, Gruzínci, Francouzi, i americkou angličtinu nebo azerštinu či turečtinu lze zaslechnout. U snídaně se potkáte s tádžickým poslancem, u oběda s polským kolegou, u svačiny s ředitelem jednoho z největších polských podniků. Večerní párty firem jsou vůbec pestrou směsicí, která většinou končí hodně pozdě v noci (či snad k ránu).

A mezitím? Stopadesát panelů na témata od reforem, přes budování dálnic a public-private partnership, přes energetickou spolupráci, rozvoj regionů, přes vzpomínku na Alexandra Solženicyna a výstavu fotografií známého polského ekonoma (ano, i proto si byznysmeni forum organizují a platí) po noční promítání posledního ruského intelektuálního filmu a debatu s autorem o něm.

„Naší hlavní silou je, že to je komerční podnik, že nejsme svázáni s politikou," říká Zygmunt Berdychowski, který forum vymyslel. a spolu s 23 spolupracovníky ho organizuje. „Loni nám dala vláda jen 0,05 procent rozpočtu, letos bude díky zájmu firem podíl ještě menší."

Prestiž je velká, svoji roli hraje i tradiční rys Poláků „ukázat se". Svá studia tu mají všechny tři polské televizní sítě, firmy se předhánějí v kráse hostesek a velikosti nafouknutých balonů, které vlají vedle hlavní lázeňské promenády. I když Poláci nemají rádi Rusy, krynické forum ukazuje, že se velmi podrobně o svého souseda zajímají - a to nejen kvůli byznysu.

Něco podobného v Česku nemáme. Je proto škoda, že do Krynice nachází cestu tak málo Čechů - s čestnou výjimkou ČEZu. Asi v tom má svoji roli tradiční česká odtažitost vůči Polákům a jejich (často přifouknutým a naleštěným) projektům. Anebo to bude těmi silnicemi.