V Americe je v plném proudu možná největší finanční „čistka“ za poslední století“: různé finanční domy už odepsaly nějakých 400 miliard dolarů ve špatných úvěrech další stovky ještě čekají. Pravděpodobně největším zdrojem problémů je dvojice zdánlivě soukromých, ve skutečnosti ale americkou vládou podporovaných finančních bumbrlíčků zvaných Fannie Mae a Freddie Mac, kteří měli za úkol garantovat hypotéky amerických domácností, aby se vlastnické bydlení stalo dostupnější. Podrobnější komentář je k dispozici zde.


Tento vznešený úkol se managementu Fannie a Freddie moc nedařilo plnit (úroky z hypoték nejsou v USA o nic nižší než v „socialistické“ Evropě, kde žádné takové instituce neexistují a hypotéky poskytují běžné soukromé banky), zato ale nashromáždil billonové portfolio úvěrů, garancí a pojistek, kterým zřejmě ani příliš mnoho nerozumněl.


První zářijový víkend došla trpělivost americkému ministestvu financí a americká vláda se zavázala vložit do obou institucí až 200 miliard nového kapitálu a jejich vedení svěřit regulačnímu úřadu Federal Housing Finance Agency (FHFA). Oba dva ředitelé Fannie a Freddie byli vyměněni, výplata dividend zastavena a obě instituce by se měly radikálně zmenšit. Do konce roku 2009 by se jejich kombinované portfolio mělo zmenšit na 1,7 bilionu dolarů (dnes je přes 5 bilionů) a dále by se mělo zmenšovat tempem 10% až dosáhne úrovně půl bilionů dolarů.


Mezi politiky ve Washigtonu teď zuří bitva „kdo za to může“. Favoritem je samozřejmě prezident Bush, který podle řady kritiků může úplně za všechno. Na čestném druhém místě je bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan, viz například zde.


Zajímavé je, že pozornosti zatím unikají výtečníci z demokratického tábora. Příkladem může být kongresman Barney Frank, který se velmi pohoršuje nad zlou situací na trhu s nemovitostmi a tepe americkou vládu za naprostou nečinnost v regulaci Fannie a Freddie.


Huh? Je to ten stejný Frank, který před pěti lety varoval, že pokusy trochu krotit právě tyto dva giganty v jejich agresivní politice, by bylo chybou? ('These two entities -- Fannie Mae and Freddie Mac -- are not facing any kind of financial crisis,'' said Representative Barney Frank of Massachusetts, the ranking Democrat on the Financial Services Committee.)


Tož tolik o konzistenci politiků a jejich názorů na ekonomické otázky. I u nás by se našla hezká řada příkladů.