To vám bylo tak. Jednoho dne se Vlastimil Tlustý probudil a rozhodl se , že od teďka už bude jen hodný. A co čert nechtěl, za chvíli před ním stojí chlap: kudrnaté vlasy, Janek Kroupa že se jmenuje, a když mu Vlasta pomůže, možná i před peklem ho zachrání. Vlastík by byl přísahal, že cítí síru. A tak si plácli. Dál už to milé děti znáte.

Vlastimil Tlustý, chlapík, co toho v české politice zažil opravdu hodně, poslancuje od roku 1992, postavil si drahý dům a nikomu nikdy neřekl, kde a od koho na to vzal, ale jinak je určitě čistý jako lilie, si po těch letech řekl, že to bude on, kdo rozkryje špínu domácí politiky.

Mnohem víc to ale připomíná institut korunního svědka ve stylu: Vím, jak to chodí, sám jsem v tom dlouho jel, tak vám pomůžu dostat pár sígrů a co jsme si, to jsme si... Aneb pomsta zneuznaného exministra financí bude sladká.

Pikantní je, že stejnou pohádku s odhalováním nepravostí v politice si vymyslel na svou obhajobu i opravdu velmi Hloupý Honza Morava. A tak pánové rozkrývali každý po svém.

Tlustý se nechal fotit se slečnami na pokoji, i svůj břich při tom vystavil na odiv. Morava zas na odiv vystavoval politické ambice přetavené v praktiky, které zřejmě stihl odkoukat od zkušenějšícch kolegů. Tomu, že se k němu teď nikdo nezná, se asi nediví ani on.

Jistě, měl by se zbalit a jít. Jeho argument je ale „neprůstřelný“: mandát nesložili jiní, proč bych měl z teplého místa (získaného zázrakem z 10. místa středočeské kandidátky) odejít dobrovolně zrovna já? A proč by měl odcházet Tlustý, když on se jen nechal párkrát vyblejsknout, že?

Na kauze Morava je zajímavých několik věcí: 1. Angažmá Vlastimila Tlustého pro pořad TV Nova o zákulisních praktikách politiky 2. To, že šedá eminence Marek Dalík oproti očekávání reportérů o podvržené fotky neprojevil ani špetku zájmu 3. Načasování před sjezd Strany zelených. Jinak nic moc.

Protože, co si budem povídat, na celé věci je cenné hlavně to, že je vše natočeno - a z toho už se vylhává těžko. Ale to, co se v zákulisí politiky opravdu děje, jak to dělají těžké váhy, které v tom na rozdíl od mladíka Moravy umějí chodit, to se nedozvíme buď vůbec, nebo jen náhodou.

Vzpomeňme jen prezidentskou volbu – na ty náhlé nemoci, výhružné SMS, nové odpadlíky, tajemné muže na toaletách, sliby úplatků, rozčileného ministra vnitra Langera. Proti té mele tehdy je kauza Morava slabý odvar. To by byla panečku skrytá kamera. Takhle nám nezbývá než dál jen sledovat českou politickou reality show.