"Silnice? Pohoda, ne?" Mohli se muži zákona poplácat po ramenou. S koncem prázdnin vyhlásili na silnicích masivní bezpečnostní akce a hle, ono se nakonec bouralo o něco míň, než je v zemi zvykem. I vrchní dopravák Červíček blaženě mručel.

Jenže - kdo o uplynulém víkendu (a vlastně o jakémkoli jiném) viděl někde u silnice policajta, ať udělá čárku.

Nacestoval jsem toho v "inkriminované dny" po středních Čechách i po Praze dost, přátelé a rodina potvrdili, že policejní hra na schovávanou byla v plném proudu i na hlavních tazích krajů Libereckého, Královéhradeckého i kraje Vysočina. A tak ze všeho nejbezpečněji se mohl řidič v neděli cítit asi na pražské Letné. Tam, v okolí stadionu Sparty, byli muži zákona zcela nepřehlédnutelní...

Snahu se silnicemi "něco udělat" ale polici upřít nelze. Vždyť do terénu místo sebe vyslala důstojnou náhradu - papírové figuríny v životní velikosti. Jenže ouha, lidi makety rozkradli. "Lidé nám je ničí a kradou," postěžovala si policejní mluvčí.

No, oni lidi vůbec docela ničí a kradou, a taky třeba bourají a jezdí stylem já-nic-to-řídil-řidič-já-jen-spal nebo uhni-blbe-jedu rychle-a-mám-fakt-velkou-káru. Toho si ale figuríny a makety stěží všimnou.