Zajímavých lidí je v politice málo. To neplatí o Česku, ale obecně, o celém světě, protože politika přitahuje v podstatě jen určité typy lidí, kteří jsou v globálním světě čím dál podobnější - a nudnější. Proto, když se objeví někdo, kdo vybočuje ze zavedených schemat, zajásám. Nejen jako novinář, který se může chopit příběhu a napsat pěkný článek, ale prostě jako zvědavec, kterého zajímá jedno odvětví lidské činnosti.

Sarah Palinová, kterou si John McCain vybral jako kandidátku na viceprezidenta pro nadcházející volby, mezi takové lidi patří. Svým meteorickým zjevem naprosto zaskočila a zároveň zahltila mediální cirkus kolem nominačních sjezdů, o čemž svědčí fakt, že zprávy o ní úspěšně konkurovaly nájezdu hurikánu Gustav na jižní pobřeží USA. Její příběh je fascinující: matka početné rodiny, odmítající interupce, poslední dítě s Downovým syndromem, manžel napůl Eskymák, politička raketově stoupající po žebříčku nahoru, guvernérka státu pózující pro dámský časopis a dojemný příběh kolem její těhotné dcery. Co víc si ve sterilním mediálním světě přát?

Však se do ní také americká média pustila. Jedna kolegyně z New York Times mi řekla, že američtí specialisté na volby byli zaskočeni stejně jako my v Evropě, pro něž je Aljaška, kde je Palinová guvernérkou, hlavně zdrojem pěkných obrázků a rezervací pro medvědy. Ale američtí kolegové se okamžitě pustili do práce, jejíž výsledky můžete číst třeba tady. Zjistili o Palinové téměř všechno, že už jako starostka byla nekompromisní, že je tvrdá žena, která si ráda odpočine od politiky na závodech psích spřeženích, že byla všehovšudy třikrát v zahraničí (z toho dvakrát na návštěvě u vojáků aljašské Národní gardy) a že svým ostrým křesťanským postojem a vyhraněným konzervatismem rozpoutává novou kulturní válku v americké společnosti (viz můj oblíbený internetový deník Politico.com).

Jejím výběrem McCain mnoho lidí zaskočil. Její kontroverznost ale může přispět k tomu, že pracně budovaný vztah republikánského kandidáta ke středovým a nerozhodnutým voličům bude narušen. Tleskají ovšem konzervativci - a byla to právě Evropě tolik vzdálená a Evropany těžko pochopitelná konzervativní a náboženský orientovaná část amerického voličstva, která v posledních dvou volbách (v těch prvních problematicky, v těch druhých s rekordním náskokem) vyslala do Bílého domu George W. Bushe.

I když se převážně liberálně a antirepublikánsky orientovaní američtí novináři budou v životě Sarah Palinové vrtat dál a do hloubky, tak nelze vyloučit, že po počátečním zaváhání kolem utajovaného těhotenství nezletilé dcery může být tvrdá konzervativně orientovaná žena v nejlepších letech tím, kdo pomůže schopnému, avšak starému politikovi do Bílého domu.

Evropané totiž odmítají uvěřit, že v Americe je možné všechno.