Američané sice o sobě rádi prohlašují, že jsou vysněným „palácem na kopci" (mansion on the hill) světové demokracie, ale za poslední dvě dekády je palác lehce omšelý. Od roku 1991 má americká ekonomika výrazný schodek na běžném účtu platební bilance (CAB), který je kompenzován investicemi zahraničního kapitálu. V 90. letech minulého století to byly investice především do akcií tehdy populárních internetových firem. Od splasknutí této „bubliny" v roce 2001 se zahraniční investice obrátily směrem k vládním cenným papírům. Americká vláda totiž rychle přešla od přebytkového státního rozpočtu k velkým schodkům a ty financovala dluhopisy. Ty nakupovaly především centrální banky asijských států, v první řadě Číny a Japonska. Dnes tak americká vláda různé kvazi-vládní instituce typu Freddie Mac a Fannie Mae dluží zahraničním investorům sumu 2,5 bilionu (2500 miliard) dolarů.

Tak obrovské zadlužování, způsobené neexistujícími úsporami amerických domácností a zadlužováním americké vlády, vede nutně o oslabování pozice USA jak v ekonomické, tak v politické oblasti. Jde o paralelu úpadku britského impéria na sklonku 19. století, kdy se Británie také dostala do pozice čistého dlužníka. Británii na pozici světové finanční velmoci vystřídaly Spojené státy, což bylo pro Británii ještě vlastně dobré řešení, protože USA byly a jsou k Británii přátelské a sdílejí s ní základní principy.

Kandidáty na střídání Spojených států jsou ale daleko méně „kompatibilní" země. Kromě Japonska jsou největšími investory do amerických cenných papírů vlády zemí tak rozdílných jako je Čína, Venezuela, Saudská Arábie, či Rusko. Myslet si o těchto zemích můžeme leccos, ale rozhodně nejde o nějaké vzory demokracie a tržní ekonomiky. A přesto, v rukou jejich vládců je čím dál větší moc finančně poškodit Spojené státy.

Američané ani my se zřejmě nemusíme obávat nějaké náhlé krize vyvolané nepřátelským akcemi ze strany držitelů amerických cenných papírů. Jde spíše o posupné oslabování autority a vedoucí role, které Spojené státy ve světové ekonomice měly. Pro americkou vládu je stále těžší argumentovat ve prospěch tržní ekonomiky a demokracie, když více než polovinu jejího dluhu drží v rukou její často nevybíraví kritici.

Dvacetiletý flám pomalu končí a probuzení nebude asi příjemné...