Výlet na Vysočinu může být i zdraví nebezpečný. Nečíhají tam sice na člověka medvědi ani vlci, snad jen nějaký ten (vysloužilý) politik. Ale den a půl strávený o uplynulém víkendu v Rozsochatci na protikorupčním semináři (hlavně pro opoziční zastupitele a neziskovky) nebyl pro žádné idealisty. Ty, kteří snad ještě věří, že česká politika - hlavně ta komunální - je čistá a pro lidi, by tam mohl možná i trefit šlak. Autor hravě přežil, činil si poznámky a nabízí aspoň pár drobtů z každodenní české komunální reality.


Hledáte uplatnění pro svou známou? Vyhoďte ředitelku Domu dětí a mládeže třeba pro domnělé chyby v hospodaření a nechte si to odhlasovat zastupitelstvem. To, že soud po dvou letech uzná, že vyhazov neměl oporu v zákoně, nevadí. Ušlou mzdu paní ředitelce, co měla jen dva roky do důchodu, zaplatí městský rozpočet. Detaily prozradí na radnici v Novém Boru.


Máte rádi tenis? Chtěli byste v něm podnikat? Najdětě si město, které vám halu postaví a opravuje a pak vám ji i pronajme. Ročně za sto tisíc. Jako v České Lípě.



Jak se zbavit otravných občanů, kteří se zajímají o dění na radnici? Utajovat, utajovat, utajovat. Že to ze zákona nelze? "Dejte to k soudu, když se vám to nelíbí." Vrchol radniční tajemnosti? "V Neratovicích jsme po volbách ani nevěděli, kdo uzavřel koalici. Řekli nám to až po dlouhém naléhání."


Jak vykázat, že na zástavbu lukrativní volné parcely na náměstí proběhla regulérní soutěž? Vyberte sami vítěznou firmu a tomu, kdo se pídí po konkurenčních nabídkách, místo návrhů předhoďte jen seznam mailových adres. V Čelákovicích to takhle šlo. Postavili jste černou stavbu? Bourat netřeba, udělejte si známé na stavebním úřadě. Poradí v Černošicích.

Zkrátka a dobře (cituji): "Tam, kde vládne jedna strana už 18 (14, 10...) let, jako třeba v Liberci, vzniká nová totalita. Všude mají známé, svoje lidi, všechno jde přes ně..." A tak jedna opravdu dobrá rada na závěr: "Musíte si z toho dělat aspoň trochu srandu, jinak se z toho člověk zcvokne."

Konec stručného zápisu. I takhle to chodí v komunální politice. Takhle se obcházejí zákony, protežují kamarádi, nepokrytě se krade. Jak to asi vypadá na radnicích opravdu velkých měst? Když v českém komunálu prý už dávno nejde jen o to, jak si nakrást peníze, ale jak si plnit dávné sny a masírovat ega?