Stáli jsme spolu uprostřed davu na recepci uzavírající ekonomickou konferenci. Bylo to krátce poté, co dav v centru Budapešti vymlátil několik výloh a rozehnala ho policie. Socialistická vláda a pravicová opozice si vyměňovali invektivy, politici zleva zprava se obviňovali z likvidace demokracie. »A jak to celé vidíte?« zněla moje, jak se mi zdálo, nevinná otázka.

Maďarská socioložka se rozhlédla kolem sebe a pokynula mi ke koutu rozlehlého sálu, kde mi šeptem sdělila, že si není ničím jistá, nemůže mi říct názor nahlas před svědky, nelze svobodně mluvit do telefonu, protože nesdílí názor vlády. Paranoia rozdělení maďarské společnosti dosahovala vrcholu. A to jsme byli v Polsku!

Vzpomněl jsem si na ni (nebudu ji jmenovat, aby tedy neměla potíže), když si včera slovenská poslankyně a kdysi populární herečka Magda Vášáryová postěžovala, že politici slovenské opozice jsou »rozpracovávaní, odposlouchávaní, sledovaní«.

Neuvedla kým. Jen řekla, že její rodina byla antikomunistická a že byla od sedmnácti slavná, takže dokáže odhadnout, jací lidé se pohybují v jejím okolí. Raději jsem ji tedy nevolal, abych si zprávu ověřil. Co kdyby ji rozhovor se zahraničním novinářem zkompromitoval...

Ne, nedělám si legraci, být opozičním politikem na Slovensku nebylo nikdy jednoduché. Kdo nesouhlasil s vládou za Mečiara, mohl být klidně i unesen do zahraničí (syn exprezidenta). Kdo nesouhlasil s premiérem Dzurindou, buď dostal úplatek (nepotvrzeno soudem), nebo byl také odposloucháván (aféra deníku Sme).

A kdo je proti Ficovi? Taky je odposloucháván a »něco na něho mají«, jak řekla Vášáryová, když zdůvodňovala, proč rozpadající se poslanecký klub opoziční strany, jíž je členkou, opustil třeba populární fotbalový rozhodčí Luboš Michel.

A slovenská opozice nyní bojuje o přežití, soudě alespoň podle průzkumů veřejného mínění. V tom posledním je nejdůvěryhodnějším opozičním politikem bývalý šéf maďarské koalice Béla Bugár s pěti procentní podporou, ostatní jsou hluboko v poli poražených.

Nejnovější slovenská fascinace odposlechem (není to letos první obvinění tohoto typu) trochu připomíná Polsko, kde údajně před dvěma lety Jaroslaw Kaczyński nechal odposlouchávat premiéra Kazimierze Marcinkiewicze, kterého sám do funkce prosadil. Odposlechy protivníků a boj o kontrolu tajných služeb je oblíbenou kratochvílí polských politiků.

Marcinkiewicz, který s obviněním přišel, je nyní třetím nejpopulárnějším polským politikem, aniž zastává jakoukoli funkci. Obvinění bez důkazů zafungovalo. A Magda Vášáryová ráda tvrdí, že Polsko (kde působila jako velvyslankyně) a jeho politiku zná velmi dobře.