Máme za sebou ublížených čtyřicet let. Zjevná zvůle na bezbranné republice, kterou se západu z diplomatických a vojenských důvodů zase nehodilo ubránit. Inu, tak to bývá. Čtyřicet let skřípání zubů je na druhé straně vyváženo čtyřiceti lety nechápavého kroucení hlavou, proč že nechceme být další gubernií mateřské Rusi.

Stále nám někdo něco dluží, tak to na první pohled vypadá. Rusové svobodu, západ zájem. Natažená česká ručička a dobře spočítané dolary či marky z tiché pomoci, která vytrvale přicházela. Pozoroval jsem takovou poníženost u sebe a také u druhých. Neponížení ujeli, začali vzpřímeně podnikat někde daleko a exportovali českou a moravskou šikovnost. Exil využili k osobnímu růstu a práci pro ideály, kterým věřili.

Jedenadvacátý srpen se nepřipomíná jen jako invazní datum pro vojska Varšavské smlouvy. Je to také datum, pravda vzdálené, kdy začala invaze dobra do tohoto světa. 21. srpna roku 1732 se přestali exulanti z Čech a Moravy strkat mezi sebou a vykročili do světa. Tehdy vyšli první dva misionáři Jednoty bratrské ze saského Ochranova, kde byli v péči osvícených pánů, mezi černošské otroky do Karibiku. Jejich invaze nebyla mocenská, ale až do dnešních dnů tiše sloužící. Nicméně měli bratři zvláštní vliv. Poznamenali rodící se Spojené státy, starou Anglii a další.

Později vyjel Kristián David do Grónska, další šli na Aljašku, do amazonské oblasti a do různých částí Afriky. Mezi exulantskými misionáři byli také lidé, kteří sestavili učebnici jazyka grónských Eskymáků a indiánské řeči Irokézů. Bez znalosti domorodé řeči by misie neměla úspěch. Představitelé ochranovské Jednoty bratrské jezdili po celé Evropě, byli přijati panovníky mnoha zemí a usilovali o to, aby bylo šíření jejich myšlenek králem či parlamentem povoleno. Velkého úspěchu dosáhli Moravští bratři v USA. Misie byly také ve Skandinávii, v Rusku, v Surinamu v Jižní Americe, na Labradoru a na Panenských ostrovech v Tichém oceánu. Všude bylo působení Moravskch bratří, jak se jim říkalo, provázeno růstem vzdělanosti, sociálním smírem a přiměřenou prosperitou.

Dobrou a přiměřenou soudobou odpovědí na ruskou invazi by mohlo být vyslání českých misionářů do Ruska. 

 

---

PS: Omlouvám se, že zahlcuji Blog svými výplody. Včerejší psaní bylo z nouze, bylo okamžité a dnešní je plánováno k datu a nemůže zastarat :-(