Zcela na veřejném místě, před parkovištěm P+R na kraji Prahy, stál černý BMW s tmavými skly. U jeho okénka postávala neznatelná fronta, řídká svou ustrašeností a ohlížením se za záda. Rusky mluvící dělníci a dělnice prapodivného kapitalismu se stále telefonujíce scházeli a zase trousili. Ohlížení za záda se nedalo přehlédnout.

Mladý muž v limuzíně hbitě listoval v obyčejném sešitě a přes okénko vyplácel. Daňová evidence, sociálka, závazkové listy a co všechno ještě znáte ze mzdové agendy, to vše se vešlo do jednoho sešitu. A šmytec! Nejvíce mne hněvalo to, že se tak děje veřejně a že to nikdo nevidí.

Takže: pokud jde o tisíce agentur zprostředkovávajících práci zahraničním dělníkům, zelenými kartami podle nového střihu se vyřeší jen část problému. Nám chybí vůle k právu, vůle k respektování, prosazování a kontrolování tohoto práva.

Všemocný bůh internetu, který bude nabízet volná místa, prý zamezí zneužívání pracovních povolení. Zelenou kartu si tedy adept konkrétní práce lízne už na zastupitelském úřadě v zahraničí. To by platilo v neevropských zemích v tom případě, kdyby byl všeobecný přístup k internetovým stránkám. Faktické omezení schopností sledovat a hlídat aktuální nabídku povede stejně k jisté formě zprostředkovatelské činnosti, která bude mít na výsledek značný vliv všech nelegálních a pololegálních struktur zahraničního typu.

Zelenou kartu podle pojetí ministerstva si dokáží získat odborníci podle Špidlova střihu, tedy ti, kterým zaměstnání otevřela už jeho vláda. Experti a jinak motivovaní zájemci o práci v Česku. Těch moc stejně nebude, když nelegálně lze vydělat daleko více a risk zprostředkování a výplat podílů z vyplacené výplaty je pořád lákavější. Tím spíše, když není vůle k respektování řádu.

Spasitelský hlahol „nových systémů“ tak dostává další křížek na hřbitově idejí. Čechům, kterých ubývá, ubývá ještě rychleji ochota pracovat. Chtějí jen vydělávat. Ten, kdo má dozírat na pořádek, nechce mít problémy a má zájem vydělávat. Takže v nějaké formě bude dále pokračovat to, co tu máme dnes. Není pak divu, že vydělávat chtějí chudší sousedé a za tvrdou práci vykonávanou tak, aby si vydělali (na normy, zdraví a další zdržovačky kašlaje) berou tolik, že jim to za to stojí.

Takže Volďa bude zase za týden vyplácet; pokud vás má ve svém sešitu, taky dostanete... Pokud vás v sešitu nemá a budete se moc zvědavě ptát s foťákem v ruce, dostanete. A dvakrát. Od Volodi či jeho chlapců a od našich chlapců na služebně pravděpodobně taky. Nemáte hasit to, co vás nepálí.