Rusko se chová jako velmoc z devatenáctého století, když posílá tanky na území suverénních států. Renomovaní západní komentátoři se shodují, že takové jednání prostě do 21. století nepatří. Financial Times píší o tom, že takto Rusko statutu velmoci nikdy nedosáhne, proslulý americký analytik Robert Kagan vše přičítá pokračující Putinově politice.

Co ovšem konflikt v Gruzii - na rozdíl od ruských tanků na gruzínských silnicích - posunuje do budoucnosti, je technologie v pozadí. Na to, že ruští hackeři zaútočí na malou zemi, která se znelíbí Kremlu, si už pomalu zvykáme. Před rokem bylo terčem Estonsko, pravidelně jsou napadány vládní servery v Lotyšsku a Litvě, kde naposledy před týdnem zkolabovala po útoku hackerů stránka daňového úřadu. Od neděle měla gruzínská ministerstva a státní úřady zablokované stránky a prohlášení gruzínského ministerstva vnitra bylo možné číst na volné blogové stránce na americkém serveru.

Největší novinku ovšem ve válce předvedli Poláci.

Ne, neposlali při všech svých sympatiích vůči Gruzíncům do Tbilisi zvláštní cyberkomandos, ani zázračné zbraně. Dnes tam v podstatě v roli živého štítu zamířil jejich prezident Lech Kaczyńšti. Poláci už ale o víkendu provedli vlastně v podstatě jednoduchou operaci: pomocí zpráv SMS dali svým občanům v Gruzii najevo, že probíhá evakuace a kam se mají hlásit.

Při společné akci polského ministerstva vnitra a operátorů se podařilo během pár hodin všem polským mobilním operátorům vyhledat polská mobilní čísla právě přihlášená na roaming v Gruzii. Majitelé těchto čísel potom dostali dvě SMS: jednu s výzvou k evakuaci a místy, kde se mají shromažďovat, druhou s telefoními kontakty na velvyslanectví.

Jak prosté. Já vím, ve věku, kdy si člověk na autobusové zastávce u polárního kruhu může zjistit čas příjezdu svého spoje, některé věci neudiví, ale o podobné akci jsem zatím neslyšel. Stovky evakuovaných Poláků (SMS odešly podle operátorů na pět stovek čísel) by mohly vyprávět, jak takové "teplé slovo" v mateřštině (sice bez háčků a dalších značek) v krizové situaci potěší.

Zpráva o práci operátorů polského Orange svědčí o tom, že to bylo užitečné cvičení i pro samotné experty na mobilní komunikaci. SMS posílali ve dvou vlnách. V prvním pokusu jim vyhledání polských čísel příhlášených v gruzínských sítích trvalo čtyři hodiny, při druhém už jen třicet minut. Věděli, jak na to.

Deník Gazeta Wyborcza, který o operaci podrobně informoval, zprávu dovádí dál. Úředníci ministerstva vnitra si pochvalovali vstřícnost mobilních společností, které dokonce nabídly, že na daná čísla jejich telefonní operátoři zavolají. "Podařilo se vypracovat procedury, které může polská vláda použít pokaždé, když v kterékoli zemi na světě může Polákům hrozit nebezpečí. Systém může fungovat i doma a může pomoci varovat obyvatele konkrétního regionu před blížícím se nebezpečím," řekl ředitel oddělení telekomunikační infrastruktury ministerstva Piotr Durbajło.

Jen bude třeba zjistit, kolik celá akce stála a kdo ji příště bude platit. Tentokrát vzali náklady na sebe mobilní operátoři.