Není překvapivé, že tento týden vypuká olympijská horečka. Co je ale zajímavé, jak se tato nemoc projevovala a projevuje a hlavně bude projevovat v regionu mezi Labem, Baltem, Alpami a Karpatami. Vždyť první asociace je spojena hlavně s Berlínem v roce 1936, kde nacisté zpolitizovali hry a využili olympiádu k sebepropagaci (ukázka tehdejší propagandy zde).

Olympijská nemoc od té doby nemá ve střední Evropě příliš dobrou pověst. Vzpomeňme třeba na masakr izraelských sportovců v Mnichově v roce 1972, nebo »ukradení« nominace Prahy pro rok 1980 sovětskými soudruhy. Praha letos neuspěla s kandidaturou pro rok 2016. Zatím.

Ze středoevropských metropolí o olympiádě neuvažují pouze v Bratislavě a ve Vratislavi. Ta ještě jako Breslau hostila v roce 1931 německý trucpodnik Deutsche Kampfspiele, kdy soutěžili Němci vyloučení z olympiád kvůli první světové válce.

Salzburg jen těsně prohrál loni souboj s ruským Soči o zimní hry v roce 2014. Rakousko je přesto jednou z pěti zemí světa, kde se hry konaly hned dvakrát (v Innsbrucku).

»Nebyl to nakonec sportovní koncept, ale zase finanční zájmy, které rozhodly,« netajil se před dvěma lety zklamáním rakouský státní tajemník pro sprot Reinhold Lopatka. Podle něho je jasné, že v budoucnu budou olympiádu organizovat jen velké státy.

Tedy, podle prohlášení z Varšavy či Budapešti, hlavně ty, které se jako velké cítí být. Budapešť se o hry ucházela už ve třicátých letech (porazil ji nejprve Berlín a potom druhá světová válka). Teď mají Budapešťané (ano, hry hostí podle olympijské charty města, nikoli státy) šanci znovu. Pro roky 2012 a 2016 neuspěli, ale nevzdávají se.

Nejnověji se olympijským virem nechali nakazit v Polsku. Senátor vládní Občanské platformy a bývalý dlouholetý mluvčí polského olympijského výboru Andrzej Person přišel minulý týden s nápadem, že Varšava by se také mohla ucházet o hry - pro rok 2020. Primátorka Varšavy Hanna Gronkiewiczová-Waltzová, Personova stranická kolegyně, nápad opatrně přivítala, ale řekla, že by v takovém případě bylo potřeba vybudovat hodně infrastrutkury.

Celé Polsko přitom nyní zoufale bojuje, aby stihlo s Ukrajinou připravit evropský fotbalový šampionát v roce 2012. O rok později se budou přidělovat hry pro rok 2020. Podle senátora Persona by úspěch Eura (o kterém - na rozdíl od představitelů UEFA - Poláci nepochybují) mohl vést k olympijské nominaci metropole nad Vislou.

Souboj Prahy a Varšavy by mohl být efektní a přinést obyvatelům obou měst konečně splnění některých slibů jako jsou silniční obchvaty, nové linky metra nebo kvalitní hotely. Stínem naopak v obou postkomunistických státech jsou obavy z korupce, provázející v Polsku i v Česku snad všechny veřejné zakázky.

Iluze o tom, že by některé z obou měst organizaci skutečně získalo, si nedělám. Nicméně, olympijská horečka je prostě nemoc, na kterou není lék a vůči níž nejsou nikde imunní.