Demokratický kandidát na prezidenta USA Barack Obama dnes (4. srpna 2008) ve svém projevu na univerzitě v Michiganu prohlásil, že pokud bude zvolen, jeho vláda investuje 150 miliard do odstranění závislosti americké ekonomiky na dovozu ropy ze Středního Východu a  z Venezuely, tedy z oblastí z amerického pohledu problematických.

Doslova Obama prohlásil: "If I am President, I will immediately direct the full resources of the federal government and the full energy of the private sector to a single, overarching goal – in ten years, we will eliminate the need for oil from the entire Middle East and Venezuela.  To do this, we will invest $150 billion over the next ten years and leverage billions more in private capital to build a new energy economy that harnesses American energy and creates five million new American jobs."

Well, good luck!Obama má ale plán: za prvé, americké automobilky vyvinou a začnou vyrábět auta se spotřebou 1,6 litru na 100 kilometrů. Vláda jim na to přispěje 4 miliardami dolarů a daňovými úlevami. Za druhé, do čtyř let se zdvojnásobí podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie v USA na 10%. Za třetí, americká vláda připraví podmínky (daňové i dotační) pro omezení poptávky po elektřině o 15% do roku 2020.

Američtí liberálové jsou nadšeni, Wall Street má své pochybnosti...