Od ledna 2008 bydlíme na předměstí americké metropole Washingtonu. Naše „obec“ Bethesda již patří do Marylandu, i když tady jezdí metro a do centra to je 20 minut. Do Ameriky jsme šli (čtyř-členná rodina) poučeni našimi předchozími pobyty (měli jsme za sebou kumulovaných 18 měsíců na různých místech východního pobřeží) a s očekáváním, že nová zkušenost nás jistě nezabije, ale určitě posílí.

Ze začátku to bylo docela náročné - americký systém se liší ve všem. Pokud má například auto spotřebu 18, znamená to, že ujede na jeden galon benzínu 18 mil. Huh... Myslíme si, že to znamená 13 litrů na 100 kilometrů, ale jistí si nejsme. Zkuste to přepočítat. Galon je cca 3,8 litru, míle je cca 1,6 km, pak už to stačí invertovat. Máme v rodině dva doktoráty, ale dá nám to zabrat.

Teplota se samozřejmě měří na Fahrenheity, takže pokud je venku 38 stupňů, je to tak 3 nad nulou, pokud je venku 100 stupňů, je to 38 nad nulou. Napětí v síti je pochopitelně 110V, mléko se prodává na galony nebo quarty, případně tajemné ozy. Láhev džusu má objem 96 FL OZ, neboli 3 quarty, což je skvělých 2,84 litru. Wow! Váží se na libry, měří na palce a stopy. Auta mají automatickou převodovku, většinou motor nejméně 3 litry a po městě jezdí maximální rychlostí 35 mil za hodinu, po dálnici pak závratných 55 mil (90 km/h).

Zima__350x210_.jpg

V Marylandu je zrovna 30 stupňů nad nulou. Fanhrenheita... (snímek vlevo)

Protože máme dvě děti, postupně jsme také zjistili, že americký školský systém je jen pro pilné a obezřetné rodiče. Ne že by všechny školy byly špatné. V Americe existují tisíce kvalitních soukromých i veřejných škol, které vychovávají slušné a chytré lidi. Existují tu ale také tisíce otřesných škol, kde se děti místo matematiky a angličtiny učí pravidla zločinu a místo tělocviku provozují jiné fyzické činnosti.

Důvodů pro takovou různorodost je více. Peníze určitě hrají roli – školy jsou financované z místních rozpočtů a na předměstích je peněz více než v centrech města. Peníze však nejsou všechno. Dobrým příkladem je hlavní americké město, Washington DC. Město utratí na jednoho žáka o 50% více než je celostátní průměr, ale výsledky washingtonských škol jsou otřesné. (Naštěstí v Bethesdě jsou školy lepší :-)

 Americké školy, podobně jako školy ve většině evropských zemí, jsou totiž baštou tvrdého jádra odborářů. Platy učitelů se stanovují podle jejich věku a dosaženého vzdělání, ne podle jejich výsledků. A učitelé jsou prakticky nepropustitelní. Ať jsou jejich výsledky jaké chtějí, i když se celá škola zavře, učitelé si vždy uchovají místo i příjem. Takový malý socialismus v praxi. Nefungovalo to u nás, a nefunguje to ani tady. Rozdíl je jen ten, že Američani se tomu ještě diví...

Amerika je ale hodně různorodá – stačí vyjet z Washingtonu na západ a za hodinu jste v Shenandoah National Park, za další hodinu v Appalachian mountains, kde to vypadá spíše jako v Brdech nebo na Českomoravské vysočině. Městečka jsou v horách malá, až nejmenší, běhají tam všude jeleni, mývalové, snad i medvědi a veverky nikdo ani nepočítá. A v takovém White Top si člověk může připadat téměř jako v té Americe, o které jsme četli jako děti. Jen ti Indiání a kovbojové nejsou nikde k vidění :-(.

 

Nejfotografovanější mlýn v Americe: Mabry Mill ve Virginii